niedziela, 9 grudnia 2018

TORT BOŻO NARODZENIOWY

Składniki:
Biszkopt piernikowy:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 g margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
Esencja kawowa:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym
 Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 litra mleka
  • 1 olejek spirytusowy waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
Dodatkowo:
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • kilka sztuk białych perełek cukrowych
  • różowy i zielony cukier błyszczący
Przygotowanie:
Biszkopt piernikowy - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko i śmietanę. Wszystko wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Esencja kawowa - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Masa waniliowa - 2 opakowania budyniu waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt piernikowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i rozsmarować 1/2 masy waniliowej. Następnie położyć drugi blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym krem wierzch ciasta i boki tortu cienką warstwą kremu. Wierzch wyrównać. Na koniec udekorować tort według uznania. 

Przykładowa dekoracja:
Na bokach tortu za pomocą startej gorzkiej czekolady zrobić falę. Następnie również za pomocą startej czekolady na środku tortu zrobić choinkę, zaś po bokach choinki zrobić 2 duże i 1 małą gwiazdkę. Na koniec na choince ułożyć białe perełki cukrowe tak by przypominały bombki choinkowe, zaś na każdej gwiazdce białą perełkę położyć na środku. Na koniec posypać po choince i gwiazdkach błyszczącym cukrem różowym i zielonym.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print