niedziela, 2 września 2018

PRZEKŁADANIEC JABŁKOWO - KREMOWY Z GALARETKĄ

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Jabłka:
  • 1 kg jabłek do szarlotki
  • 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
  • cukier do smaku
Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  •  1 olejek spirytusowy waniliowy
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
  • 700 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia- przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać 2 żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 27 cm posmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 30 - 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Jabłka - jabłka obieramy i kroimy na ma le kawałki ok. 2 cm. Jabłka delikatnie podsmażamy z cukrem. ważne jest, żeby ich nie rozgotować. Jabłka możemy rozsmażyć dzień wcześniej. W dzień wykonania ciasta jabłka należy przełożyć do rondelka i podgrzać. Na koniec dodać 1 opakowanie galaretki cytrynowej w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Całość odstawić do lekkiego przestygnięcia. 

Galaretka wiśniowa - 2 opakowania galaretki wiśniowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.

Masa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.

Przełożenie:
Na dno tortownicy o średnicy 27 cm wykładamy upieczone wcześniej kruche ciasto. Na ciasto rozsmarowujemy jeszcze ciepłe jabłka. Schładzamy. Następnie na mus jabłkowy wykładamy całą masę waniliową- lekko schładzamy. Na koniec na wierch masy wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj tak i to bardzo całość ciasta nie wytrzymała całego weekendu. Polecam i serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print