niedziela, 15 lipca 2018

AROMATYCZNE CIASTO CYTRYNOWE

Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 opakowania cukru cytrynowego Delecta
  • 200 g  margaryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 olejek cytrynowy 
Dodatkowo:
  • cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej - lekko wymieszać, a następnie dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzoną babką posypać cukrem pudrem.

Rada:
Ciasto można upiec w klasycznej keksówce.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print