środa, 7 lutego 2018

FAWORKI FRANCUSKIE

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • płatki migdałowe
  • cukier puder waniliowy
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć i obficie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi, przykryć papierem do pieczenia i za pomocą wałka lekko wcisnąć migdały. Następnie za pomocą ostrego noża lub ozdobnego radełka pokroić ciasto na paski o długości ok 7-10 cm i szerokości ok. 2,5 cm. Na środku każdego paska należy zrobić kilkucentymetrowe nacięcie. Potem przewinąć przez to nacięcie jeden koniec paseczka uzyskując kształt przypominający kokardę. Po upieczeniu lekko posypać cukrem pudrem waniliowym.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz robiłam są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, polecam i serdecznie pozdrawiam 😀

      Usuń
  2. Super sposób na faworki.Właśnie szukałam jakiegos szybkiego przepisu na faworki. Dobrze, że tu trafiłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że spodobał się przepis. Są one bardzo szybkie w wykonaniu, a jeszcze szybciej znikają. Można użyć zamiast migdałów innych bakali np. orzechów. Serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print