niedziela, 1 października 2017

BABKA WANILIOWO - CZEKOLADOWA

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego (40 g)
  • 200 g margaryny
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części przesiać budyń waniliowy - wymieszać, zaś do drugiej przesiać budyń czekoladowy - wymieszać.  Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Ja na spód wylałam czekoladowe ciasto, następnie wyłożyłam ciasto waniliowe. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem lub polewą.

Piec około około 45  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
Można użyć dowolnych smaków budyni, lub 2 opakować tego samego smaku.  Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print