sobota, 22 października 2016

MUFFINY CAPPUCCINO Z CZEKOLADĄ

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cappuccino czekoladowego
  • 70 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Czekoladę drobno posiekać.
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. 

Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem  do pieczenia i cappuccino. Dodać cukier. W drugiej misce roztrzepać jajko dodać olej i mleko - wymieszać. Następnie zgodnie z zasadą do produktów mokrych wsypujemy suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub lub drewnianej łyżki wymieszać. Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. Na koniec dodać posiekaną gorzka czekoladę. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeniu muffinek rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i ozdobić wierzch muffinów.
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print