Składniki: (na 1 porcję kawy)
- 100 ml mleka
- espresso lub kawa rozpuszczalna
- 1 - 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku orzechowym
- bita śmietana w spray`u
- 2-3 orzechy laskowe
Orzechy laskowe rozgnieść i na suchej patelni zrumienić na złoty kolor. Mleko spienić i dodać kawę espresso. Na koniec wlać syrop barmański o smaku orzechowym. Wierzch kawy ozdobić bitą śmietaną i posypać uprażonymi orzechami laskowymi.
Rada:
- Jeśli używamy kawy ziarnistej przed wlaniem do spienionego mleka, należy ją odcedzić z fusów
- w przypadku gdy przygotowujemy sami przygotowujemy ubitą śmietankę ok. 30 ml śmietanki kremówki 30% ubić na sztywno dodając 1 łyżkę cukru np. ręcznym spieniaczem do mleka należy śmietankę ubijamy na sztywno (tak małą ilość można ubić ręcznym spieniaczem do mleka).
![Print Friendly and PDF](http://cdn.printfriendly.com/buttons/printfriendly-pdf-email-button-md.png)
Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńDziękuję, kawa jest przepyszna, serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń