niedziela, 25 września 2016

GOFRY

Składniki:
  • 2 jajka
  • 450 ml mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać. Jajka ubić z cukrem waniliowym. Dodać olej i połowę mleka. Następnie wsypać połowę produktów sypkich. Wlać pozostałe mleko, wymieszać. Na koniec wsypać pozostałą część mąki i zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na chwilę.
Rozgrzać gofrownicę. Przed smażeniem gofrownicę posmarować olejem i za pomocą chochli rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry smażyć około 2 -3 minut na złoty kolor. Studzić na kratce. 
Do gofrów pasują takie dodatki jak: świeże owoce, bita śmietana, dżem, musy, czy cukier puder.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Te gofry wyglądają nieziemsko! Zawsze chciałam zjeść gofra w kształcie serc.:) Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa :-) Z wielką przyjemnością zajrzę i postaram się systematycznie zaglądać na bloga. Dziękuję za zaproszenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie smakowały, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo miłe :-)że spodobał się przepis i smakowały pozostało mi tylko życzyć smacznego :-)Polecam się na przyszłość :-)

      Usuń

drukuj/print