niedziela, 21 sierpnia 2016

POEMAT JOGURTOWY

Składniki:
Ciasto:
  • 3 - 4 żółtka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
Beza:
  • 3 - 4  białka
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 - 2 brzoskwinie
Przygotowanie:
Ciasto -  mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki. 
Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki.

Beza - białka ubić z cukrem. Dodać powoli wsypać proszek budyniowy i proszek do pieczenia cały czas miksując. Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. Następnie stopniowo wlać jogurt i ubić. Potem dodać wiórki kokosowe, które za pomocą łopatki delikatnie wymieszać i na koniec dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Rada:
Zamiast jogurtu naturalnego można użyć jogurtu brzoskwiniowego. 
Print Friendly and PDF

1 komentarz:

  1. Ooo fajnie, że można zamienić jogurt naturalny, nie za bardzo za nim przepadam :/

    OdpowiedzUsuń

drukuj/print