sobota, 23 lipca 2016

DESER W STYLU TIRAMISU Z WIŚNIAMI

Składniki:
  • biszkopty podłużne (28 sztuk)
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 ml gorącej wody
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki syropu barmańskiego o smaku rumu z czekoladą np. firmy Victoria`s
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 30 - 40 dag wiśni
Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować.

Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy syropu barmańskiego. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem -  ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać kakao, wymieszać. Na koniec dodać serek mascarpone.

Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm  wykładamy folią aluminiową (spód i boki). Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy. Na biszkopty wykładamy połowę kremu waniliowego. Wyrównać. Na krem wyłożyć wiśnie. Następnie na wiśniach układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i przykryć resztą masy. Całość posypujemy starta gorzka czekoladą. Na koniec wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Rada:
  • zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy)
  • jeśli deser przeznaczony jest dla dzieci to oczywiście rezygnujemy z kawy. Biszkopty możemy nasączyć kawą zbożową z mlekiem lub sokiem wiśniowym.
Przepis autorski Print Friendly and PDF

1 komentarz:

drukuj/print