niedziela, 17 kwietnia 2016

WIOSENNE CIASTECZKA

Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny lub masła
  • 3 żółtka
Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę z cukrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to okrąg z ząbkami) wyciąć ciasteczka. W połowie ciasteczek zrobić otwory. Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita.

Rozpuścić galaretkę w ok. 400 ml wody.

Ciastka przełożyć masą (1 całe i 1 z dziurką) lekko docisnąć, aby się skleiły. W otwory za pomocą łyżeczki bardzo delikatnie wlać tężejącą galaretkę. Tak przygotowane ciasteczka odłożyć do całkowitego stężenia się galaretki.

Print Friendly and PDF

4 komentarze:

drukuj/print