niedziela, 3 kwietnia 2016

FRANCUSKIE PIEROGI Z KASZĄ I SEREM

Coś dla miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy. Na Lubelszczyźnie są one bardzo popularne.

Składniki:
  • 2 opakowania niemrożonego ciasta francuskiego
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
  • 30 - 40 dag sera białego
  • 1 większa lub 2 mniejsze cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
Przygotowanie:
Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju lub maśle na złoty kolor. Do ostudzonej kaszy i cebuli dodać twaróg, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem., ponownie mieszamy. 
Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis :) pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) i jeszcze lepiej smakują.
      Jutro robię z innym farszem, najprawdopodobniej na blogu ukażą się jutro lub pojutrze, a najpóźniej w tym tygodniu na weekendzie. Uzależnione to będzie kiedy znajdę czas na spisanie receptury.

      Usuń
  2. Witam, jestem z lubelszczyzny i znam ten przepis, sama robię również z kaszą jęczmienną, na wierzch odrobina kminku i szklanka mleka, pyszna kolacja, pozdrawiam. Majka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi bardzo apetycznie i ciekawie, na pewno w przyszłości wypróbuję, dziękuję za pomysł i serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print