sobota, 20 czerwca 2015

MUFFINY KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 - 2 łyżek kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 - 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • 400 g truskawek
  • bułka tarta - do obtoczenia truskawek 
Przygotowanie:
Przesiać mękę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko i olej - wymieszać. Do masy jajecznej dodać produkty sypkie wymieszać, pamiętając o zasadzie by nie mieszać dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. Do środka każdej włożyć truskawkę, którą wcześniej obtaczamy w bułce tartej. 

Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Rada:
  1. Sekretem muffinów by były mięciutkie i puszyste w środku, a na zewnątrz lekka skorupka jest niedokładne wymieszanie ciasta. W momencie, gdy widzimy po wymieszaniu składników mokrych z mąką są grudki to bardzo dobrze. 
  2. Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku i nie opadną na spód ciasta. 



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print