poniedziałek, 6 kwietnia 2015

BABKA PIASKOWA Z KAWĄ

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 / 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 3 / 4 kostki margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w wodzie. Jeśli esencja jest zbyt słaba można dodać więcej kawy lub odwrotnie, gdy dla nas jest zbyt można dodać odrobię wody. 
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia jajek. Wlewamy powoli rozpuszczoną margarynę, cały czas mieszając mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3 / 4 ciasta wlewamy do blaszki, a do pozostałego ciasto wlewamy esencję z kawy, mieszamy i wlewamy na środek ciasta, które znajduje się w blaszce. 
Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C. 


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print