niedziela, 4 czerwca 2023

CIASTO Z KIŚLEM NA ZIMNO

Składniki:

Masa serowa
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 kg sera białego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200 ml szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego w proszku
Kisiel truskawkowy
  • 2 opakowania kiślu o smaku truskawkowym z cukrem
  • 700 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny
Mus waniliowy
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • paczka biszkoptów np. okrągłych
  • garść płatków czekoladowych
    Przygotowanie:
    Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Dodać skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem. Na koniec dodać armat cytrynowy i dokładnie wymieszać.

    Kisiel truskawkowy -  2 opakowania kiślu o smaku truskawkowym rozpuścić w szklance zimnej wody, pozostałą wodę zagotować, dodać żelatynę i rozpuścić. Następnie wlać rozpuszczony kisiel. Całość chwilę gotować, ciągle mieszając. Kisiel odstawić do lekkiego wystudzenia.

    Mus waniliowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach.

    Przełożenie:
    Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wyłożyć kisiel truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia. Na koniec wyłożyć cały mus waniliowy, wyrównać wierzch i posypać płatkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 


    niedziela, 28 maja 2023

    SERNIK OWOCOWY Z GALARETKĄ

    Składniki:

    Masa serowa
    • 250 g margaryny
    • 3/4 szklanki cukru
    • 0,5 kg sera białego
    • 3 łyżki żelatyny
    • 200 ml szklanka mleka
    • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku
    Żelka wiśniowa
    • słoik wiśni (700g)
    • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
    • 1 łyżka żelatyny
    Mus waniliowy
    • 330 ml śmietanki kremówki 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka żelatyny
    Dodatkowo:
    • paczka biszkoptów np. okrągłych
    • 2 opakowania galaretki owoce leśne
    • 700 ml gorącej wody
      Przygotowanie:
      Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Dodać skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem. Na koniec dodać armat waniliowy i dokładnie wymieszać.

      Żelka wiśniowa - Owoce wraz z sokiem przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia.

      Mus waniliowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach.,

      2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

      Przełożenie:
      Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wyłożyć żelkę wiśniową i ponownie wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia owoców. Na koniec wyłożyć cały mus waniliowy, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 10 minut do lekkiego stężenia. Na koniec wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 


      niedziela, 21 maja 2023

      KANDYZOWANA BABKA

       Składniki:

      • 6 jajek
      • 0,5 szklanki cukru kryształ
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
      • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
      • 1 olejek pomarańczowy
      • 250 g margaryny
      U mnie szklanka ma 200 ml. 

      Dekoracja:

      • cukier puder do dekoracji
      Przygotowanie:
      Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel - mogel. Dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, a następnie dodać olejek pomarańczowy i sok z pomarańczy, wymieszać robotem. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać rozdrobnioną skórkę kandyzowana pomarańczy, wymieszać.
      Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
      Piec ok 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

      Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.


      niedziela, 7 maja 2023

      SERNIK Z WIŚNIAMI

      Składniki:

      Masa serowa
      • 250 g margaryny
      • 3/4 szklanki cukru
      • 0,5 kg sera białego
      • 3 łyżki żelatyny
      • 200 ml szklanka mleka
      • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku
      Żelka wiśniowa
      • słoik wiśni (700g)
      • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
      • 1 łyżka żelatyny
      Mus waniliowy
      • 330 ml śmietanki kremówki 30%
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżka żelatyny
      Dodatkowo:
      • paczka biszkoptów np. okrągłych
      • 2 garście płatków czekoladowych
      • 1 garść żółtej posypki cukrowej
        Przygotowanie:
        Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Dodać skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem. Na koniec dodać armat waniliowy i dokładnie wymieszać.

        Żelka wiśniowa - Owoce wraz z sokiem przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia.

        Mus waniliowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach.

        Przełożenie:
        Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wyłożyć żelkę wiśniową i ponownie wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia owoców. Na koniec wyłożyć cały mus waniliowy, wyrównać wierzch i posypać płatkami czekoladowymi i żółtą posypką cukrową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



        niedziela, 16 kwietnia 2023

        WIOSENNA KANAPKA

        Składniki:

        Biszkopt kakaowy:

        • 6 jajek
        • 6 łyżek cukru
        • 5 łyżek mąki tortowej
        • 1 łyżka proszku do pieczenia
        • 1 łyżka ciemnego kakao
        Żelka wiśniowa
        • słoik wiśni w syropie (700g)
        • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
        • 1 łyżka żelatyny
        Mus waniliowy
        • 330 ml śmietanki kremówki 30%
        • 2 łyżki cukru pudru
        • 1 łyżka żelatyny
        • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku
        Dodatkowo:
        • 100 g gorzkiej czekolady
          Przygotowanie:
          Biszkopt kakaowy- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
          Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

          Żelka wiśniowa - Owoce wraz z sokiem przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia.

          Mus waniliowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i aromat waniliowy i ubijamy nadal na najwyższych obrotach.

          Przełożenie:
          Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie włożyć pierwszy blat biszkopta. Następne wyłożyć cały lekko tężejącą żelke wiśniową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia (ok. 15 minut). Następnie wylać mus waniliowy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia (ok. 10 minut). Następnie delikatnie położyć drugi blat ciasta. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia deseru.


          niedziela, 26 marca 2023

          BABKA Z MOZAIKĄ

          Składniki:

          • 6 jajek
          • 3/4 szklanki cukru kryształ
          • 1,5 szklanki mąki pszennej
          • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
          • 1 łyżka proszku do pieczenia
          • 1 łyżka ciemnego kakao
          • 1 olejek śmietankowy
          • 250 g margaryny
          U mnie szklanka ma 200 ml. 

          Dekoracja:

          • cukier puder do dekoracji

          Przygotowanie:

          Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel - mogel. Dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, a następnie dodać olejek śmietankowy, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec ciasto podzielić na dwie części: 2/3 jasne i do 1/3 dodać kakao. 
          Do tortownicy o wymiarach 24x24 cm na spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki posmarować masłem wylać jasne ciasto, a na wierzch wylać nierównomiernie ciasto kakaowe. Za pomocą łyżki zrobić  ciasto esy - floresy.
          Piec ok 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

          Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.



          niedziela, 12 marca 2023

          BABKA Z KREMEM CZEKOLADOWYM

          Składniki:

          • 5 jajek
          • 0,5 szklanki cukru 
          • 350 g kremu czekoladowego
          • 190 g jogurtu naturalnego
          • 125 g margaryny
          • 1 szklanka mąki pszennej
          • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
          • 1 łyżeczka aromatu czekoladowego z kawą z brazyli
          U  mnie szklanka ma 200 ml. 

          Dodatkowo:
          • cukier puder do dekoracji
          Przygotowanie:
          Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać, Dodać krem czekoladowy i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, utrzeć robotem na jednolitą masę. Następnie dodać 1 łyżeczkę aromaty czekoladowego z kawą.  Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
          Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

          Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


          drukuj/print