Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 2 opakowania budyniu toffi
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 olejek spirytusowy rumowy
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 ml gorącej wody
- 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku karmelu
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 700 ml gorącej wody
- 0,5 kg truskawek
- ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów
Biszkopt -
na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do
pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec
dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub
łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku.
Nasączenie - w 300 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku barmańskiego syropu o smaku karmelu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa karmelowa - ugotować budyń karmelowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć biszkopt i nasączyć kawową. Następnie wyłożyć połowę masy karmelowej. Na masę wyłożyć okrągłe biszkopty, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Wyrównać i ułożyć pokrojone na pół truskawki. Wstawić do lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
![Print Friendly and PDF](http://cdn.printfriendly.com/buttons/printfriendly-pdf-email-button-md.png)
Super post. Czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) proszę rozgościć się na moim małym słodkim blogu. Polecam najnowszy wpis torcik kokosowo - truskawkowy. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń