Strony

Strony

niedziela, 26 grudnia 2021

PIERNIKOWE KANAPKI

Składniki: 

Piernik:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
  • Upieczony piernik
  • 1 szklanka płatków owsianych np. cheerrios
  • 2 szklanki mleka
  • ok. 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g suszonej moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 olejek rumowy
Dodatkowo:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • cukrowe płatki śniegu
  • opakowanie wafli tortowych
Przygotowanie:
Piernik - mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika przesiewamy. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika oraz z kakao. Na koniec wlać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 12x30 cm, gdzie spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. 
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Nadzienie - rodzynki sparzyć. Kandyzowaną skórkę pomarańczową rozdrobnić elektrycznym rozdrabniaczem lub drobno posiekać. Suszoną morelę i śliwkę drobno pokroić. Pokruszyć upieczony piernik pokruszyć, wsypać płatki owsiane i dodać bakalie. Następnie dodać kakao, olejek rumowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę.

Przełożenie:
Wafle pokroić w prostokąty (1 wafel dzielimy na 4 kwadraty i każdy kwadrat dzielimy na pół). Na jedynym prostokącie nakładamy ok 2 łyżki masy wyrównujemy wierzch i przykrywamy drugim prostokątem wafla. Czynność powtarzamy do skończenia się nadzienia piernikowego. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Wierzch każdej kanapki smarujmy rozpuszczoną czekoladą i układamy cukrowe płatki śniegu. Z przepisu wyszło mi 22 szt. 


piątek, 24 grudnia 2021

Zdrowych, pełnych miłości i radości świąt Bożego Narodzenia oraz bliskości wszystkich, których kochacie.

Ciastka - domowe słodkości



środa, 22 grudnia 2021

JAK ZMIEKCZYĆ RODZYNKI?

Jeżeli rodzynki są twarde i wyschnięte namocz je w soku z cytryny, wodzie lub rumie. Jeżeli chcesz aby rodzynki nadały aromatu twojemu ciastu przygotuj napar z herbaty owocowej. Krótko przed wsypaniem rodzynek do ciasta namocz je we wcześniej przygotowanym, schłodzonym naparze.

wtorek, 21 grudnia 2021

JAK PRZYGOTOWAĆ RODZYNKI DO ZSERNIKA?

Żeby rodzynki nie opadły na dno sernika należy rodzynki w miseczce zalać wrzątkiem. namoczyć je ok 2 - 4 minuty. Następnie wylewamy wodę i obtaczamy w mące. Dzięki temu rodzynki nie opadną na dno.

poniedziałek, 20 grudnia 2021

ABY MAK NIE ODKLEJAŁ SIĘ OD CIASTA

Zanim masę makową rozłożysz na rozwałkowane ciasto, pamiętaj, aby wcześniej posmarować je na całej powierzchnię białkiem. Ten prosty trik sprawi, że mak nie będzie się odklejał od ciasta podczas jedzenia!

niedziela, 19 grudnia 2021

JAKIE BAKALIE DO MAKU?

O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy pokrojone figi.

CHOINKA W SERNIKU

Składniki:

Piernik:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sernik:
  • 3 jajka
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50 dag sera białego
Dekoracja:
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • drobna posypka cukrowa zielona
  • cukier puder
Przygotowanie:
Piernik - mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika oraz z kakao. Na koniec wlać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 12x30 cm, gdzie spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. 
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Wycięcie choinek:
Gdy ciasto wystygnie. Należy powycinać z ciasta choinki, są dwie techniki. Pierwszy sposób to piernik pokroić na kromki szerokości foremki i z każdej kromki wycinamy kształt choinki. Drugi sposób to piernik przekroić na 3 blaty ciasta na szerokość choinki i z każdego wycinamy  kształt choinki. Ja użyłam wyższych foremek niż moja tortownica.  

Sernik - ser biały skręcić raz lub dwa razy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Przygotować tortownicę o wymiarach 12x30 cm, gdzie spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Na spód wylać troszkę sernika. Następnie na środku układamy choinki ciasno koło siebie, lekko wciskając je w sernik. Resztę masy serowej rozłożyć po bokach. Wyrównać. 

Dekoracja:
Czubki choinek posypać cukrem pudrem, następnie wierzch sernika (wokół choinek) rozsmarować rozpuszczoną czekoladę gorzką i wierzch posypać drobną posypką cukrową zieloną. 

 




sobota, 18 grudnia 2021

ABY MAKOWIEC NIE ROZPADŁ SIĘ

 

Należy do masy makowej dodać ubite na sztywno białka (na 30 dag maku 5 białek). Poza tym ciasto, przed wyłożeniem masy, powinno się posmarować białkiem.

piątek, 17 grudnia 2021

PRZECHOWYWANIE PIERNIKÓW

Upieczone pierniczki możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy. aby zachowały świeżość, należy ułożyć je warstwami w szczelnym pojemniku np. w eleganckim słoiku lub metalowej puszce. 

czwartek, 16 grudnia 2021

JAK URATOWAĆ ZWARZONĄ POLEWĘ

Pamiętajmy, aby zbyt długo nie podgrzewać polewy, ponieważ może się zwarzyć. A jeśli to się zdarzy, wystarczy do niej dodać 2 łyżki gorącego mleka lub wody i podgrzewać cały czas mieszając. Dzięki temu polewa wróci do swojej gładkiej konsystencji. 

środa, 15 grudnia 2021

GDY POLEWA JEST ZA GĘSTA

Jeżeli polewa jest mało płynna i utrudnia nam to dekorowanie wypieków, można dodać do niej 1 łyżkę oleju kokosowego tłoczonego na zimno. Dzięki niemu stanie się bardziej płynna i szybko nie zastygnie. 

wtorek, 14 grudnia 2021

ABY PIERNICZKI BYŁY MIĘKKIE

Świeżo upieczone pierniczki są bardzo twarde i jedzenie ich w takiej postaci może stanowić nie lada wyzwanie. Jest na to bardzo prosty sposób. Najprościej będzie rozłożyć je po prostu jeden obok drugiego (a nie jeden na drugim) na tacach lub płaskim dużym talerzu. Po ok. 2 - 3 dniach nasze pierniczki staną się miękkie, gdyż wchłoną wilgoć z powietrza. Innym sposobem jest włożenie do pojemnika z ciastkami kawałek jabłka, skórki z pomarańczy, albo kromki razowego chleba. Pamiętajmy jednak, że produkty te muszą być świeże, więc należy je od czasu do czasu wymieniać. 

poniedziałek, 13 grudnia 2021

JAKI WYBRAĆ MIÓD DO PIERNIKA?

Obowiązkowym składnikiem ciasta piernikowego jest miód. Do wypieku dobrze sprawdzi się miód lipowy, akacjowy lub wielokwiatowe, które są łagodne w smaku i mają przyjemny zapach. Alternatywą są miody sztuczne, ale ciasteczka z ich dodatkiem wykorzystajmy raczej do ozdabiania choinki. Nie poleca się dodawania do piernika miodu spadziowego, który jest tak intensywny, że wypiekom może nadać lekko gorzkawy posmak. 


Porada sekret udanego piernika wystarczy kliknąć w poniższy link

Link: do Sekretu udanego piernika

niedziela, 12 grudnia 2021

PŁATKI ŚNIEGU

Składniki:

  • 2 łyżki kawy cappuccino o smaku wiśni w czekoladzie lub innego smaku
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g płatków migdałowych
  • 25 g orzeszków ziemnych
  • 50 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 30 ml gorącej wody 
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Kawę rozpuścić w 30 ml gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Płatki migdałowe i orzeszki ziemne rozdrobnić za pomocą rozdrabniacza elektrycznego na drobną mączkę. Do miski przesiać mąkę. Następnie dodajemy cukier, zmielone płatki migdałowe i zmielone orzeszki ziemne, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę i kawę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. 
Wyjąć ciasto z lodówki, ponownie zagnieść i rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość foremki ok. 0,5 cm. Powycinać foremką płatki śniegu ciasteczka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Piec ok 20 -30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 
Z podanego przepisu wyszło mi 22 sztuki. 

POMARAŃCZOWE PREZENTY

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 180 g margaryny
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
Nadzienie:
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 70 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • sok wyciśnięty z 2 mandarynek  
Dodatkowo:
  • dekoracyjny cukier złoty
  • ok. 8 kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodajemy cukier i skórkę pomarańczową, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. 

Nadzienie - płatki migdałowe i kandyzowaną skórkę pomarańczową bardzo drobno rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza. Następnie dodać skórkę pomarańczową i sok z mandarynek wymieszać. 

Przełożenie:
Wyjąc ciasto z lodówki i jeszcze raz zagnieść. Cisto cienko rozwałkować na ok. 3 mm na oprószonej mące stolnicy i wykroić foremką do ciasteczek w formie prezentu parzysta ilość ciasteczek. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasteczka, następnie na każde ciasto wyłożyć łyżeczką nadzienie i przykryć drugim ciastem. Piec ok. 20 - 30 minut w temperaturze ok. 180 -200 stopni C. 

Po wystudzeniu ciasteczek w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i zrobić esy floresy na prezentach. Na koniec wierzch posypać cukrem dekoracyjnym złotym. Z podanego przepisu wyszło mi 14 sztuk

sobota, 11 grudnia 2021

Witam wszystkich serdecznie :-)

Jakiś czas temu pomyślałam o zebraniu kilku swoich przepisów, które ukazały się na stronie bloga i złożeniu ich w całość w formie książki pdf pod tytułem "Boże Narodzenie". Nic tak nie przypomina nam o Bożym Narodzeniu jak aromat unoszących się w domu przypraw korzennych dodawanych do pierników i innych wypieków świątecznych. Dlatego zachęcam Was moi mili do ściągnięcia, udostępniania i drukowania mini książki kucharskiej z prostymi domowymi wypiekami. Serdecznie pozdrawiam czytelników bloga Ciastka - domowe słodkości (Izabela Tyszkiewicz) :-)

Zbiór przepisów - do ściągnięcia w formacie pdf gotowym do druku poniżej

Boże Narodzenie - ksiązka pdf



niedziela, 5 grudnia 2021

PIERNIK MIKOŁAJKOWY

Składniki:

Piernik:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 0,5 szklanki miodu np. wielokwiatowego
  •  4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml gorącej wody
  • 84 g margaryny
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika - Przepis na domową przyprawę do piernika
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem:
  • 2 budynie o smaku masła orzechowego z karmelem bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
Dodatkowo:
  • ok. 140 g powideł śliwkowych
  • 100 g śliwek kalifornijskich 
  • posypka waflowa zielona
  • cukrowe figurki mikołajkowe
U mnie szklanka ma 200 ml.

Przygotowanie:
Piernik - 4 łyżeczki kawy rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i szczypta soli przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Następnie dodać miód- zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z przyprawą do piernika i szczyptą soli - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać rozpuszczoną kawę, zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Krem - 2 opakowania budyni o smaku masła orzechowego z karmelem rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. 

Powidła - śliwkę kalifornijską pokroić w słupki i wymieszać z powidłami śliwkowymi.

Przełożenie:
Piernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować powidła śliwkowe ze śliwką, następnie delikatnie rozsmarować połowę kremu. Delikatnie przykryć drugim blatem piernika i rozsmarować pozostały kremem. Na koniec wierzch ciasta posypać posypką waflową zieloną i ułożyć cukrowe dekoracje mikołajkowe. 

niedziela, 28 listopada 2021

POMARAŃCZOWIEC Z CZEKOLADĄ

Składniki:

Ciasto pomarańczowe:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 olejek pomarańczowy
Krem czekoladowy:
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka aromatu czekoladowego w proszku (pojemność łyżeczki 1,25 ml). W przypadku jeśli nie mamy takich miarek kuchennych dodajemy ok. 1/3 łyżeczki.
Dodatkowo:
  • 2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego z wanilią
  • 3 łyżki kolorowej posypki cukrowej
Przygotowanie:
Ciasto pomarańczowe - Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i olejek pomarańczowy - zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać startą skórkę pomarańczową, zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Krem czekoladowy - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać aromat w proszku czekoladowy. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować dżem truskawkowy z wanilią, następnie delikatnie rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem czekoladowy. Na koniec wierzch ciasta posypać posypką cukrową. 


niedziela, 21 listopada 2021

RURKI PIERNIKOWO - MIGDAŁOWE

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 250 g margaryny
  • szczypta soli
Krem migdałowy:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 - 4 łyżeczki kremu migdałowego z miodem
Dodatkowo:
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • garść pokruszonych migdałów
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę z przyprawa do piernika i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski o szerokości około 2 - 3 cm i długości około 30 cm (długość paska zależy od tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej strony, tak aby ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 23 szt.
Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek.

Krem migdałowy - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem migdałowy z miodem. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Masę migdałową przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego napełnić szczodrze rurki. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i zrobić esy floresy. Na koniec posypać pokruszonymi płatkami migdałowym. 


niedziela, 14 listopada 2021

BUDYNOWIEC Z JABŁKAMI

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g margaryny

Budyń z jabłkami:

  • 2 opakowania budyniu o smaku biszkopta
  • ok. 700 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 jabłek
Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy (280 g)

U mnie szklanka ma 200 ml.

Przygotowanie:

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę.

Budyń - 2 opakowania budyni o smaku biszkoptowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko przelać do rondelka  podgrzać i dodać żelatynę, zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić z ognia. Ugotowany budyń przełożyć do dużej miski i dodać pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać za pomocą szpatułki silikonowej.  

Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta schłodzonego ciasta kakaowego. Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu truskawkowego. Następnie wykładamy jeszcze gorący budyń z jabłkami, wyrównujemy wierzch. Na koniec na budyń rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem kakaowym i miejscami wykładamy pozostały dżem truskawkowy. 

Piec ok 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.



piątek, 12 listopada 2021

ZUPA Z KISZONEJ KAPUSTY

Składniki:
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • ok. 100 g wędzonego boczku 
  • 1 większy ziemniak
  • suszona bazylia (ok. 1 łyżeczki)
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sitku pod bieżącą wodą), posiekać.
Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natomiast ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
Kapustę kiszoną zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż do miękkości ok. 40 minut pod przykryciem. Jeśli płynu w garnku jest za mało dodać wody do wysokości kapusty. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Gotować przez parę minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę. Gotować na małym ogniu ok. 5 - 10 minut. Na koniec kapuśniak doprawić do smaku sola, pieprzem i suszoną bazylią.

niedziela, 7 listopada 2021

SERNIK ŚWIĄTECZNY

Składniki:

Kruche ciasto cynamonowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 250 g margaryny
Masa serowa pomarańczowa:
  • 5 jajek
  • 750 g sera białego
  • 190 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru pomarańczowego
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1,5 łyżki skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Beza kakaowa:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

U mnie szklanka ma 200 ml.

Przygotowanie:
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier cynamonowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 

Beza kakaowa - z białek, cukru, mąki ziemniaczanej i kakao ubijamy pianę na sztywno.

Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta schłodzonego ciasta cynamonowego, Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie na cieście wykładamy całą masę serową, wyrównujemy wierzch. Na masę serowa bardzo delikatnie wykładamy beze kakaową, wyrównujemy wierzch. a następnie rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem cynamonowym.

Piec ok 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.




niedziela, 31 października 2021

KOKOSEK Z JABŁKAMI

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 190 g jogurtu morelowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 jabłka
Przygotowanie:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Do sypkich produktów dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt - zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokojone w kostkę jabłka i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 


niedziela, 24 października 2021

MINI BAJADERKI

Bajaderki są miękkie, bogate w bakalie. Polecam :-)

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
 Nadzienie:
  • 120 g mini biszkoptów
  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami
  • 100 g suszonej śliwki
  • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • 150 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g kandyzowanej mieszkanki keksowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 2 olejki migdałowe (1 olejek ma 4ml)
Rada: w przypadku gdy nie mamy mini biszkoptów można dodać biszkopty okrągłe lub pokruszyć herbatniki. 

Dodatkowo:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 - 3 łyżki cukru perlistego
  • słoik dżemy z czarnej porzeczki (ok 280 g)

Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Z każdej części za pomocą foremki do ciastek w kształcie koła o średnicy 6 cm wykroić z każdego płatu biszkopta, posłuży nam do spodów bajaderki. Kawałki biszkoptu przełożyć do dużej miski. 

Nadzienie - rodzynki sparzyć gorącą wodą i odstawić do odsączenia. Skórkę pomarańczową, mieszkankę kandyzowaną keksową, śliwki i rodzynki drobno posiekać za pomocą elektrycznego rozdrabniacza. Biszkopty mini oraz płatki rozdrobnić elektrycznym rozdrabniaczem. Do dużej miski dodać kawałki biszkoptów który nam został po wykrojeniu spodów, dodać rozdrobnione biszkopty okrągłe, rozdrobnione mini biszkopty i płatki kukurydziane miodowe. Następnie dodać posiekane owoce kandyzowane. Następnie dodać kakao, olejki migdałowe i mleko. Utrzeć za pomocą robota na jednolitą masę. Do masy można dodać pokruszone herbatniki. 

Przełożenie:
Na każdym krążku biszkopta rozsmarować trochę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie na desce w foremce w której wykrajaliśmy nałożyć łyżkę nadzienia oklepać w foremce, a następnie delikatnie zdjąć foremkę i za pomocą np. szerokiego noża przełożyć na biszkopt. Czynność powtórzyć do skończenia się składników. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę, każdą bajaderkę z wierzchu posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać cukrem perlistym. Mi wyszło 37 sztuk bajaderek. 

niedziela, 17 października 2021

BABKA PIGWOWA

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki cukru kryształ
  • 225 g marmolady z pigwy
  • 250 g margaryny
  • 135 g jogurtu morelowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • słoik dżemu truskawkowego (280g)
  • ok. 50 gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt morelowy i marmoladę z pigwy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Przełożenie:
Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód  rozsmarować cały dżem truskawkowy. Następnie przykryć drugim blatem ciasta. Na koniec za pomocą rozpuszczonej czekolady zrobić esy floresy.


niedziela, 10 października 2021

PIERNIK TRUSKAWKOWY

Składniki:

Piernik:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 g margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
Krem miodowy:
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 4-5 łyżeczek miodu z truskawką
Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy z kawałkami owoców (280g)
  • posypka cukrowa czerwona
Przygotowanie:
Piernik - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko i śmietanę. Wszystko wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada - jeśli ciasto wyjdzie Wam za gęste należy dodać odrobinę mleka, robić to bardzo małymi porcjami. 

Krem miodowy - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać miód z truskawkami. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Piernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować 1/3 masy miodowej, a następnie delikatnie wyłożyć dżem z truskawek i bardzo delikatnie rozsmarować po masie. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i powtórzyć wcześniejszą czynność. Następie delikatnie przykryć trzecim blatem piernika i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i boki torcika. Na koniec torcik posypać posypką cukrową czerwoną.  



sobota, 2 października 2021

TORCIK Z KREMEM MIODOWWO - TRUSKAWKOWYM

Składniki:

Biszkopt chałwowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 g margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g chałwy czekoladowo - waniliowej
Krem miodowo truskawkowy:
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 4-5 łyżeczek kremu o smaku miodowo truskawkowym
Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt chałwowy - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę -  lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę czekoladowo - waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 30-35  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Krem miodowo truskawkowy - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku miodowo truskawkowym. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu miodowo truskawkowego. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem miodowo truskawkowy. Na koniec wierzch ciasta posypujemy płatkami czekoladowymi. 


niedziela, 19 września 2021

EXTRA MOCNA BABKA KOKOSOWA

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyża proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 250 g margaryny
  • 1 jogurt kokosowo - migdałowy (150g)
  • 100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo: 
  • 1 wafelek kokosowych (44g)
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
100 g czekolady gorzkiej posiekać lub rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt, cały czas miksując. Na konie  dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".

Po wystudzeniu ciasta gorzką czekoladę połamać i umieścić w małym garnuszku i roztopić w kąpieli wodnej. Wafelek kokosowy za pomocą widelca drobno pokruszyć. Wystudzona babkę polać rozpuszczoną czekoladą i posypać pokruszonym wafelkiem.


niedziela, 12 września 2021

Edyta Folwarska - Zdradzana

Opis książki:
„Trzy przyjaciółki, Wiktoria, Milena i Julka, wybierają się poszaleć po najmodniejszych warszawskich miejscówkach. Każda z nich ma problemy, o których dzisiaj chce zapomnieć. Udaje im się to doskonale w towarzystwie szampana i ostryg.
Wiktoria poznaje nawet bardzo tajemniczego mężczyznę, który tak zawrócił jej w głowie, że kobieta decyduje się zmienić dla niego swoje życie o sto osiemdziesiąt stopni.
Ale czy faktycznie poznany na imprezie Marek to ten, dla którego warto wszystko rzucać?
I kto skrywa większe sekrety? Ona czy on?”

Recenzja:
Piąta książka Edyty Folwarskiej „Zdradzana” to książka przede wszystkim o tym, że warto walczyć o siebie. Jak sam tytuł wskazuje, w tej historii tematem przewodnim jest zdrada. Niby banalnie, historia jakich mało, a jednak nie mogłam się od niej oderwać czytałam z wielkim zainteresowaniem. Powieść dla mnie jest pełna ciepła, nadziei i życiowej prawdziwości. Tak jak to bywa w codziennej rzeczywistości, raz lepiej, raz gorzej, ale zawsze pozostaje owa nadzieja. Bardzo podobała mi się postawa Wiktorii, która zawalczyła o siebie. Bardzo często zdradzone kobiety zostają przy mężu, bo co ludzie powiedzą, bo dzieci… Natomiast postać Michała wywołała u mnie gniew i strach, gdyż mam wrażenie, że on nie pogodził się z odejściem żony i mam wrażenie, że ją prześladuje wręcz ma na jej punkcie obsesję. Polecam Wam bardzo książkę "Zdradzona". Jak dla mnie to książka warta uwagi. Polecam :-)

Książka „Zdradzana” Edyty Folwarskiej to opowieść zaczynająca się o trzech najlepszych przyjaciółkach Milenie, Julii i głównej bohaterce Wiktorii, którym w końcu udaje się umówić jednocześnie i wychodzą na miasto, aby się zabawić po najmodniejszych warszawskich miejscówkach i poplotkować. Głowna bohaterka Wiktoria w oczach swoich przyjaciółek była uważana za bizneswoman i za kobietę sukcesu ma własny butik na ul. Mokotowskiej z własną kolekcją strojów kąpielowych i bielizną, a do tego miała kochanego męża i dwójkę cudownych dzieci. Wiktoria w stolicy znała wielu wpływowych ludzi i nie chciała uchodzić za łatwą dziunię szukającą wrażeń co robiła non stop Milena, która ciągle była spragniona miłości a zarazem nie radziła sobie z samotnością. Za każdym razem nowo poznanego faceta musiała zaliczyć. Z kolei Julka wiecznie była niezadowolona i grymasiła. W pewnym momencie w jednym z klubów przyjaciółki pokłóciły się i rozstają się z Julią. Przyjaciółki uważają, że Wiktorii życie jest poukładane. Coś jednak zaczyna się psuć w jej małżeństwie. Michał coraz częściej wychodzi z domu nie wraca na noc. Wiktoria ma wrażenie, że w domu jest kucharką, sprzątaczką, sama zajmuje się dziećmi i wszystkie domowe obowiązki ciążą na niej. A to tego Wiktoria w zaciszu domu przeżywa piekło z Michałem, który staje się bardzo wybuchowy i impulsywny, który znęcał się psychicznie nad żoną. Wiktoria i Milena udały się do znanego klubu, gdzie Milena poznała Grześka, zaś Wiktoria Marka, który był przystojny, z humorem i dbał o kobiety. Czy Wiktoria zdradzi męża z Markiem? Czy Marek coś ukrywa przed Wiktorią? Dzięki poznaniu Marka główna bohaterka podejmie najważniejszą w życiu decyzje chce rozwodu. Wiktoria na swojej krętej drodze przypadkiem spotka Sebastiana, ojca jednego z dziewczynek, która uczęszcza do tego samego przedszkola gdzie Wiktorii córka. Czy Wiktoria będzie z Sebastianem? Czy Sebastian będzie z Wiktorią? W pewnym momencie powieści Wiktoria dowiaduje się, że jeszcze jej mąż Sebastian zdradza ją od roku z najlepszą przyjaciółką Julką. Wiktoria miała już dość facetów, wykorzystywania, zdrad i przyjaciółek, które nie odzywały się do niej, nie wspierały kiedy tego potrzebowała i za namową matki postanowiła zrobić coś tylko dla siebie. Zamknęła butik i udała za Konstancin nad sztuczne jeziorko. Tam poznaje Patryka, który okazuje się weterynarzem i również po przejściach. Czy Wiktoria będzie spotykać się z Patrykiem? Czy przyjaźń Wiktorii, Mileny i Julii przetrwa? Z kim będzie Wiktoria z Markiem, Sebastianem, czy z Patrykiem tego Wam nie powiem zachęcam do przeczytania. Polecam :-)


JESIENNY DESER WIELOOWOCOWY

Składniki:

Biszkopt cynamonowy:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 plaska łyżeczka cynamonu
Mus owocowy:
  • 0,5 kg śliwek
  • 4 jabłka 
  • 4 gruszki
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie żelatyny (60g) (ja używam żelatyny fix deserowej Dr Oetkera)
Śmietanka:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • ok 50 g startej gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Mus owocowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Jabłka i gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Śliwki, jabłka i gruszki przełożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku i lekko odparuje woda. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku cytrynowym, mieszamy, a następnie opakowanie żelatyny . Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia.
Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki cytrynowej i 2 łyżki żelatyny, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo soczyste (miały dużo soku).

Śmietanka - schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dno tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm (taka sama w jakiej piekliśmy biszkopt) włożyć pierwszy blat biszkopta. Następne wyłożyć cały lekko tężejący mus owocowy wyrównać wierzch i położyć delikatnie drugi blat ciasta, lekko docisnąć. Na koniec wyłożyć całą ubita śmietankę i wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.



niedziela, 5 września 2021

JESIENNA NIESPODZIANKA

Składniki:

Ciasto kruche kakaowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka kakao
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 ml czerwonej oranżady
  • 220 g margaryny
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami

Mus śliwkowo - jabłkowy:

  • 0,5 kg śliwek
  • 4 jabłka
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki  cytrynowej
  • 2 łyżki żelatyny
Beza waniliowa:
  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
u mnie szklanka ma 200 ml

Przygotowanie:
Ciasto kakaowe- margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Mus śliwkowo - jabłkowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Śliwki i jabłka przełożyć do rondelka dodać odrobinę wody i podgrzać na małym ogniu. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku i lekko odparuje woda. Następnie do gorących owoców dodać 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać oranżadę, cały czas miksując.  Na koniec dodać płatki kukurydziane i za pomocą łyżki wymieszać. 

Beza waniliowa - z białek, cukru oraz budyni cytrynowych ubijamy pianę na sztywno.

Przełożenie:
Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta kruchego, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekło nadzienie podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy połowę ciasta, następnie bardzo delikatnie wykładamy cały mus śliwkowo - jabłkowy. Następnie delikatnie wylewamy pozostałe ciasto i wyrównujemy wierzch. Na wierzch ciasta wykładamy delikatnie punktowo bezę waniliową. Na koniec wierzch posypać pozostałym startym ciastem. 
Piec ok. 45 - 60 minut w temperaturze 180-200 stopni C do tzw. suchego patyczka. 


niedziela, 29 sierpnia 2021

KAKAOWIEC ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

Ciasto kruche kakaowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 1 lub 1,5 łyżki kakao
Mus śliwkowy:
  • 0,5 kg śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 opakowania galaretki  cytrynowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 słoik powideł śliwkowych (280g)
Beza cytrynowa:
  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 opakowania budyniu o smaku cytrynowym
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe- margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Mus śliwkowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do rondelka dodać odrobinę wody i podgrzać na małym ogniu. Gdy śliwko lekko się zlasują dodać powidła, wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i wsypać 2 opakowania o smaku cytrynowym, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 

Beza cytrynowa - z białek, cukru oraz budyni cytrynowych ubijamy pianę na sztywno.

Przełożenie:
Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta kruchego, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekło nadzienie podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy całe nadzienie owocowe wyrównujemy wierzch. Następnie delikatnie wykładamy bezę cytrynową. Na koniec wierzch posypać pozostałym startym ciastem. 
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C.


niedziela, 22 sierpnia 2021

SERNK CYTRYNOWO - KOKOSOWY Z MANGO

Składniki:
Żelka z mango:
  • 1 puszka mango (425g)
  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub mango
  • 1 łyżka żelatyny
 Masa serowa cytrynowa:
  • 500 g sera białego
  • 2 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym rozpuszczonej w 500 ml wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g margaryny
Mus kokosowy:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady ananasowej
  • ok. 500 ml gorącej wody
  • opakowanie biszkoptów okrągłych
Przygotowanie:

2 opakowania galaretki o smaku lemoniady ananasowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.

Żelka z mango - mango z puszki wraz z sokiem przełożyć przełożyć do rondelka i rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków w ten sposób powstaną małe kawałki owoców, podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia.

Masa serowa cytrynowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Z cytryny wycisnąć sok. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 500 ml gorącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę cytrynową i sok z cytryny, dokładnie mieszamy robotem na jednolitą masę.

Mus kokosowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy.


Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wykładamy masę serową cytrynową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy żelke z mango i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut do stężenia owoców. Następnie wykładamy mus kokosowy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut do lekkiego stężenia musu. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę o smaku lemoniady ananasowej cytrynową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


niedziela, 15 sierpnia 2021

Edyta Folwarska Stewardesa

Opis z książki:

Paulina jest młodą stewardesą, która marzy o najlepszych lotach. Kiedy w końcu po miesiącach ciężkiej pracy dostaje lot klasą biznes, i to do Dubaju, czuje, jakby złapała pana Boga za nogi. Niestety los bywa przewrotny i nie dość, że zasypia na ten najważniejszy lot, to jeszcze okazuje się, że podczas niego wpada na pewnego tajemniczego pasażera, który w mig burzy jej idealne życie. Pod wpływem Alexa dziewczyna zmienia się z oziębłej kobiety w namiętną kochankę, dla której nie ma tematów tabu. Są za to niedomówienia i kłamstwa, które nie pozwalają temu związkowi rozkwitnąć. Jak bardzo jeden lot może odmienić czyjeś życia? I czy skrywana przez Paulinę tajemnica nie zniszczy tej miłości?

Recenzja:

Kolejna powieść Edyty Folwarskiej z serii pinbook „Stewardesa”. Główną bohaterką powieści jest stewardesa Paulina, a mężem znany, lubiany i przystojny pilot Jan. Kiedy poznała Jana Paulina była nim zauroczona spełniał wszystkie jej wymagania o jakich kiedykolwiek marzyła był ideałem przystojny, z klasą i traktował ją jak księżniczkę, a przede wszystkim bardzo podobał się jako zięć matce Pauliny. Niestety chęć zaimponowania matce nie wystarczy żeby stworzyć udane małżeństwo, pełne miłości, wsparcia i czułości. W ich małżeństwu nie układa się od dłuższego czasu i w trakcie jednych z lotów do magicznego obłędnie bogatego Dubaju Paulina zdaje sobie sprawę że jej małżeństwo to fikcja, a uczucia między nią a mężem już dawno wygasły. Podczas tego samego lotu główna bohaterka poznaje jednego z pasażerów Aleksa Bros, który jest bardzo przystojny i wydaje się jej bogaty, lecz Aleks skrywa swoje bogactwo, gdyż większość poznanych kobiet tylko kochała go dla kasy i życia na jego koszt. Aleksowi wpada w oko Paulina i zaprasza ją na kawę, na początku bardzo się wzbrania lecza po silnej namowie przyjaciela Adriana i chęci zrobienia mężowi na złość zgadza się. W pewnym momencie jedzie z Alexem na jacht na którym, Paulina zdradza Jana. Po pewnym czasie Paulina dowiaduje się od przyjaciela Adriana, że ona ma wrócić do Polski za kilka godzin. Paulina jest wściekła na męża za jego zachowanie i postanawia się zwolnić z pracy, lecz dopóki nie znajdzie innej pracy musi przystać na jego warunki. Aleks obmyśla szybko plan i proponuje Paulinie prace w hotelu w którym pracuje, aby mu pomogła a w zamian dostanie wynagrodzenie i bilet powrotny do kraju. Paulina zgadza się. Podczas tego pobytu w Dubaju pod wpływem Alexa Paulina zmienia się z oziębłej kobiety w namiętną kochankę, lecz wciąż tajemnice Aleksa i jego huśtawki nastroju zaczynają denerwować Paulinę i ta chorobliwa zazdrość męża. Mam wrażenie, że w pewnym momencie główna bohaterka sama nie wie co chce tu chce być z Aleksem, a z drugiej strony kocha męża, a robi rzeczy, które kompletnie temu przeczą. z Aleksem jest podobne tu kocha Paulinę, a boi się poważnego związku jej zaufać. Czy małżeństwo Pauliny i Jana ma jeszcze szansę przetrwać? Jak zakończy się romans Alexa z Pauliną, czy Aleks zaufa Paulinie, czy wyzna prawdę tego już Wam nie zdradzę musicie sami się przekonać czytając książkę. Polecam :-)

Reasumując jak na 4 książkę Edyty Folwarskiej trudno mi było napisać recenzję, gdyż mam bardzo mieszane uczucia co do fabuły powieści. Z jednej strony powieść jest bardzo lekka, krótka szybko się czyta, a z drugiej bardzo ciężko się, gdyż mi osobiście przeszkadzał chaos w niej nie potrzebne nawiązywanie do historii rodziny w jakiej wychowywała się Paulina i chęci zaimponowania matce.


TĘCZOWY ŚMIETANKOWIEC

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Śmietankowiec:

  • 3 opakowania śmietanki 30% (1 opakowanie 330 ml)
  • 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
  • 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
  • 2 opakowania galaretki o smaku mango
  • 3 kubki gorącej wody każdy po 500 ml
  • 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. 
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

I pianka (truskawkowa) - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę truskawkową, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota.

II pianka  (agrestowa) - 2 opakowania galaretki agrestowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę agrestową, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. 

III pianka (mango) -  2 opakowania galaretki o smaku mango rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę o smaku mango, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. 

Przełożenie:
Na dno tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm (taka sama w jakiej piekliśmy biszkopt włożyć biszkopt kakaowy i wyłożyć piankę I (truskawkową) i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Następnie wyłożyć II piankę (agrestową) i ponownie wstawić do lodówki na kolejne 15 minut. Na koniec wyłożyć III piankę (o smaku mango) i posypać płatkami czekolady. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 


niedziela, 8 sierpnia 2021

DRAŻETKOWIEC

Składniki:

Żelka borówkowa:

  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym
  • 2 łyżki żelatyny 
  • ok. 100 ml wody

Masa serowa:

  • 500 g sera białego
  • 140 g draży (groszki) czekoladowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 pełne łyżki żelatyny
  • 250 g margaryny
Mus mleczny:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 140 g draży (groszki) mlecznych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
  • ok. 600 ml gorącej wody
  • opakowanie biszkoptów okrągłych
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki pomarańczowej rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

Borówka amerykańska - wypłukać pod bieżącą zimną wodą, odsączyć. Owoce przełożyć do rondelka i dodać trochę wody (ok. 100 ml) podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia. 

Masa serowa  - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Draże czekoladowe rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy  masa będzie gładka. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy robotem. Na koniec dodać rozdrobnione draże czekoladowe, wymieszać robotem na jednolitą masę.

Mus mleczny - Draże mleczne rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy rozdrobnione draże mleczne i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. 

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm  wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wykładamy masę serową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy żelke borówkową i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut do stężenia wiśni. Następnie wykładamy mus mleczny, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut do lekkiego stężenia musu. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę pomarańczową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


niedziela, 1 sierpnia 2021

KOKOSEK Z MALINAMI

Składniki:

Żelka malinowa:

  • 250 g malin
  • 2 opakowania galaretki o smaku malinowym
  • 1 łyżka żelatyny 
  • ok. 100 ml wody
Nasączenie:
  • 2 torebki herbaty earl grey
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka płaska cukru do smaku

Masa serowa kokosowa:

  • 500 g sera białego
  • 0,5 szklanki drobnych wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 200 ml mleka
  • 3 pełne łyżki żelatyny
  • 250 g margaryny
Mus kakaowy:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku malinowym
  • ok. 600 ml gorącej wody
  • biszkopty podłużne (22 szt.)
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

Nasączenie - 2 torebki herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu mocnego naparu wyjąć wszystkie torebki herbaty i rozcieńczyć napar w 100 ml zimnej przygotowanej wody. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie. Można doprawić cukrem do smaku.

Maliny - wypłukać pod bieżącą zimną wodą, odsączyć. Owoce przełożyć do rondelka i dodać trochę wody (ok. 100 ml) podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku malinowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia. 

Masa serowa kokosowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy  masa będzie gładka. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy robotem. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać robotem.

Mus kakaowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. 

Przełożenie:
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej herbacie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy masę serową kokosową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy żelke malinową i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut do stężenia wiśni. Następnie wykładamy mus kakaowy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut do lekkiego stężenia musu. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę malinową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.