Strony

Strony

niedziela, 19 grudnia 2021

CHOINKA W SERNIKU

Składniki:

Piernik:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sernik:
  • 3 jajka
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50 dag sera białego
Dekoracja:
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • drobna posypka cukrowa zielona
  • cukier puder
Przygotowanie:
Piernik - mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika oraz z kakao. Na koniec wlać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 12x30 cm, gdzie spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. 
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Wycięcie choinek:
Gdy ciasto wystygnie. Należy powycinać z ciasta choinki, są dwie techniki. Pierwszy sposób to piernik pokroić na kromki szerokości foremki i z każdej kromki wycinamy kształt choinki. Drugi sposób to piernik przekroić na 3 blaty ciasta na szerokość choinki i z każdego wycinamy  kształt choinki. Ja użyłam wyższych foremek niż moja tortownica.  

Sernik - ser biały skręcić raz lub dwa razy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Przygotować tortownicę o wymiarach 12x30 cm, gdzie spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Na spód wylać troszkę sernika. Następnie na środku układamy choinki ciasno koło siebie, lekko wciskając je w sernik. Resztę masy serowej rozłożyć po bokach. Wyrównać. 

Dekoracja:
Czubki choinek posypać cukrem pudrem, następnie wierzch sernika (wokół choinek) rozsmarować rozpuszczoną czekoladę gorzką i wierzch posypać drobną posypką cukrową zieloną. 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz