Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 litra mleka
- 250 g margaryny
- 1 olejek spirytusowy waniliowy
- 75 g suszonych śliwek
- 100 ml gorącej wody
- 300 ml przygotowanej zimnej wody
- 20 g cukru cynamonowego
- 1 łyżka syropu pomarańcza z goździkami i cynamonem Herbapol
- zielony cukier błyszczący
- różowy cukier błyszczący
- dekoracja cukrowa w formie zielonych choinek
- dekoracja cukrowa w formie żółtych gwiazdek
Biszkopt - na
spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i
kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa waniliowa i waniliowo - śliwkowa -
Śliwki suszone - pokroić w mała kostkę.
Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.Masę podzielić na pół.
Śliwki suszone - pokroić w mała kostkę.
Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.Masę podzielić na pół.
Masa waniliowo - śliwkowa - do jednej części masy waniliowej dodać pokrojone w drobną kostkę śliwki suszone. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera lub łyżki.
Nasączenie cynamonowe - cukier cynamonowy rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Następnie dodać 300 ml przygotowanej zimnej wody oraz łyżkę syropu pomarańczowego z goździkami i cynamonem. Wymieszać. jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dosłodzić według własnego smaku. Jeśli nasączenie wyjdzie nam ciepłe odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją cynamonową i wyłożyć cały krem waniliowo - śliwkowy, wyrównać wierch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i rozsmarować wierzch i cienką warstwę boki kremem waniliowym. Wyrównać wierzch.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją cynamonową i wyłożyć cały krem waniliowo - śliwkowy, wyrównać wierch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i rozsmarować wierzch i cienką warstwę boki kremem waniliowym. Wyrównać wierzch.
Przykładowa dekoracja:
Wokół osi tortu ułożyć dekorację cukrową w formie zielonych choinek. Następnie za pomocą zielonego i różowego cukru błyszczącego zrobić stroik Bożonarodzeniowy oraz za pomocą zielonego cukru błyszczącego choinki. Na koniec na choinkach
ułożyć żółte gwiazdki cukrowe tak aby przypominały
bombki choinkowe.
bardzo fajny przepis! Ja ostatnio zamawiałam o podobnych smakach tort ze strony https://e-torty.pl/. Musze przyznac, ze smakowal on calej mojej rodzince. Sama nie potrafie piec, wiec jestem zmuszona zamawiac, ale musze przyznac, ze jak dla mnie jest to okej :) Wazne, ze kazdy jest zadowolony :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) to prawda jest pyszny w smaku specyficzny korzenny. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń