Domowa przyprawa o piernika jest bogatsza w składniki i bardziej aromatyczna. Idealnie nadaje się do świątecznych wypieków oraz można bezpiecznie dodawać do deserów, kawy, herbaty lub drinków ponieważ nie zwiera w składzie jak sklepowe mieszkanki proszku do pieczenia lub mąki.
- 15 g mielonego cynamonu
- 15 g goździków
- 5 g kardamonu
- 5 g mielonego czarnego pieprzu
- 10 g mielonej gałki muszkatołowej
- 10 g ziela angielskiego
- 5 g mielonego imbiru
- 1 gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać mieszankę przyprawową przez sitko. Dokładnie wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnym zamkniętym słoiczku z dala od światła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz