Strony

Strony

niedziela, 25 listopada 2018

TORT CYNAMONOWY

Składniki:
Biszkopt:
  • 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 jajka
  • 180 g margaryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
  • 250 ml mleka
Masa budyniowa śmietankowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny 
  • 1 olejek spirytusowy śmietankowy (3,5 g)
  • 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • kilka sztuk białych perełek cukrowych
Przygotowanie:
Biszkopt - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i cynamonem z kakao - przesiewamy. Jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy dżem z czarnej porzeczki i mleko. Wszystko wymieszać za pomocą robota z pokrywą chroniącą od chlapania. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa budyniowa - 2 opakowania budyniu śmietankowego ugotować w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy śmietankowy. Dobrze wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt cynamonowy upiec najlepiej dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny spód biszkopta rozsmarować 3/4 masy śmietankowej. Następnie przełożyć drugi blat biszkopta i rozsmarować pozostały krem ciasto wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Wierzch wyrównać. Na koniec udekorować tort. 

Przykładowa dekoracja:
Boki tortu obsypać startą gorzką czekoladą. Następnie na środku tortu również za pomocą startej czekolady zrobić choinkę, zaś wokół osi tortu po zewnętrznej stronie duże gwiazdy, zaś po wewnętrznej małe gwiazdki. Na koniec na choince ułożyć białe perełki cukrowe tak by przypominały bombki choinkowe, zaś na każdej gwiazdce białą perełkę położyć na środku.

Dekorację można wykonać według własnego uznania.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz