Chciałabym bardzo serdecznie podziękować firmie Kandy za kolejny raz wypróbowania nowości tym razem Glazury Mirror Ascanio w gotowym rękawie cukierniczym Rengo. Zacznę od tego, czym jest taka glazura, ponieważ nie każdy może się orientować w trendach cukierniczych, a następnie przejdę do oceny glazury i rękawa cukierniczego Rengo.
Zapewne wiele osób, które interesują się cukiernictwem i nie
tylko słyszało już pojęcie jak glazura mirro, czyli polewa lustrzana lub
glazura lustrzana, albo glazura na zimno. Jest to neutralna galaretka
pektynowa, która służy do wykonania dekoracyjnej warstwy na wierzchu ciasta. To
bardzo prosta i efektowna dekoracja do tortów, ciast i ciasteczek, który
zaskoczy gości.
Od kilku miesięcy w internecie można znaleźć wiele przepisów
na polewę lustrzaną, ja odkryłam gotowy produkt, który daje wspaniały
błyszczący efekt, którym byłam oszołomiona. Zdecydowanie jest hitem. Czym jest Glazura Mirror Ascanio jest to gotowy
produkt do użycia, którego nie trzeba podgrzewać oraz dodawać żadnych składników
- wystarczy nałożyć i gotowe.
Zalety:
- To gotowy produkt do użycia
- Smak neutralny, delikatny, niedominujący
- Bardzo dobrze się rozprowadza
- Ma konsystencję żelu, galaretki tężejącej, lekko kleista
- Polewa ta jest naprawdę lustrzana, ponieważ pięknie błyszczy się w świetle
- To bardzo prosty i efektowny sposób na dekorację tortu, ciast i ciasteczek
- Ma stabilną konsystencję żelu
- W glazurze nie czuć sztuczności
- W smaku jest trochę słodka
- Jest bardzo smaczna, pomimo, że jest trochę słodka
- Idealnie nadaje się do dekoracji wierzchu i boków ciasta
- Dzięki glazurze ciasto nie obsycha, pozostaje śwież
- Świetnie znosi przechowywanie w lodówce
- Długo pozostaje świeży i zachowuje odpowiednią konsystencję
- Lekko rozprowadza się na biszkopcie
- Idealnie pasuje do każdego rodzaju ciasta
- Bardzo ładnie rozprowadza się na każdej powierzchni ciasta
- Glazura jest bardzo wydajna, gdyż mi 1 kg glazury wystarczyło na pokrycie 3 dużych ciast
- Jest bardzo miękka i łatwo poddaje się krojeniu
- Mimo że sporo zawiera żelatyny, nie ścina się jak galaretka – ma strukturę żelu
- Piękna lustrzana polewa, która nada szyku naszym deserom
- Glazurę mirror można łączyć z barwnikami w proszku jak i żelowymi. Dzięki temu uzyskamy piękną i efektowną mozaikę. Mocniejsze kolory uzyskamy używając barwników w proszku.
- Nie ciągnie się przy krojeniu
- Można stosować bezpośrednio z rękawa za pomocą końcówki lub wycisnąć trochę do miseczki i lekko rozmieszać, staje się bardziej plastyczna.
- Idealnie pokrywa świeże owoce jak i owoce z puszki, które później pięknie się błyszczą w świetle
- Glazurę mirror można łączyć z aromatami np. olejkami do ciast, sokiem z owoców
Wady:
- Jak dla mnie nie ma żadnych wad
Rękaw cukierniczym
Rengo + tylki:
Zalety:
- Rękaw idealny do warunków domowych
- Produkt bardzo dobrej jakości
- Rękaw wykonany z miękkiego tworzywa dzięki temu dobrze „leży” w dłoni
- Rękaw bardzo dobry do wyciskania dla dzieci
- Produkt bardzo praktyczny i solidnie wykonany
- Rękaw ten sprawdza się doskonale do dekorowania ciast, ciasteczek, tortów, ale również może z powodzeniem służyć do nadziewania wypieków
- Rękawa można również używać bez tylek
- Wykonanie dekoracji nie jest problemem, wystarczy delikatnie ścisnąć i wykonywać pożądane zdobienia
- Dzięki adapterowi w trakcie dekorowania można zmienić tylkę
- Tylki wykonane są solidnie i idealnie pasują do adaptera (nie pękają, nie rozkręcają się, nie zsuwają)
Reasumując popularność tego wykończenia ciast mnie nie
dziwi, ponieważ to bardzo efektowna dekoracja, która zwalnia z obowiązku
tworzenia dodatkowych zdobień. Polewa ta jest naprawdę lustrzana – pięknie
błyszczy się i wizualnie sprawia wrażenie tafli lodu. W rzeczywistości jest
bardzo miękka i łatwo poddaje się krojeniu. Mimo, że zawiera sporo żelatyny nie
ścina się jak galaretka – ma strukturę żelu. Tort wykonany tą metodą wygląda
niezwykle elegancko. Jak dla mnie to absolutny hit, aby prosto i szybko uzyskać
efekt lustrzany. Gorąco polecam :-)
Mirror glaze ;)
OdpowiedzUsuń