Składniki:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 2 ,łyżki cukru migdałowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 50 g płatków migdałowych
- 250 g margaryny
- 1 olejek migdałowy w płynie
- 175 marcepanu w czekoladzie gorzkiej
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Płatki migdałowe rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu lub pokruszyć. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać, a następnie dodać pokruszone migdały - wymieszać. Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Marcepan rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu. Ubić jajka z cukrem i cukrem migdałowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i migdałami - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Coś pysznego dla wielbicieli marcepanu. Zjadłabym takie. :)
OdpowiedzUsuńPolecam, wyszła przepyszna :-)
Usuń