Strony

Strony

niedziela, 11 grudnia 2022

BABKA MARCEPANOWA

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 ,łyżki cukru migdałowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 50 g płatków migdałowych
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek migdałowy w płynie
  • 175 marcepanu w czekoladzie gorzkiej

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Płatki migdałowe rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu lub pokruszyć. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać, a następnie dodać pokruszone migdały - wymieszać. Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Marcepan rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu. Ubić jajka z cukrem i cukrem migdałowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i migdałami - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


2 komentarze: