Składniki:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 2,5 łyżki miodu
- 540 g mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 190 g jogurtu naturalnego
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 250 g margaryny
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Kandyzowaną skórkę pomarańczy rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu lub posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać miód, sok z pomarańczy i jogurt, wymieszać. Na koniec dodać partiami przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Następnie dodać rozdrobnioną skórkę kandyzowana pomarańczy, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.