Strony

Strony

niedziela, 18 grudnia 2022

PIERNIK POMARAŃCZOWY

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki miodu 
  • 540 g mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 g margaryny

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Kandyzowaną skórkę pomarańczy rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu lub posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać miód, sok z pomarańczy i jogurt, wymieszać. Na koniec dodać partiami przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Następnie dodać rozdrobnioną skórkę kandyzowana pomarańczy, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


niedziela, 11 grudnia 2022

BABKA MARCEPANOWA

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 ,łyżki cukru migdałowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 50 g płatków migdałowych
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek migdałowy w płynie
  • 175 marcepanu w czekoladzie gorzkiej

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Płatki migdałowe rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu lub pokruszyć. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać, a następnie dodać pokruszone migdały - wymieszać. Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Marcepan rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu. Ubić jajka z cukrem i cukrem migdałowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i migdałami - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


niedziela, 4 grudnia 2022

BUDYNOWIEC ŚWIĄTECZNY

Składniki:

Kruche ciasto waniliowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g margaryny

Nadzienie:

  • 2 opakowania budyniu o smaku piernikowym
  • ok. 1 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 - 4 jabłka

U mnie szklanka ma 200 ml.

Przygotowanie:

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
 
Nadzienie - 2 opakowania budyni o smaku piernikowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko przelać do rondelka podgrzać i dodać żelatynę, zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić z ognia. Budyń odstawić do lekkiego przestudzenia. Budyń ma być ciepły. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jabłka dodać do gorącego jeszcze budyniu, wymieszać. 

Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach połowę ciasta waniliowego. Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie wykładamy jeszcze gorący budyń piernikowy z jabłkami, wyrównujemy wierzch. Na koniec na budyń rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem waniliowym. 
Piec ok 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.