Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
Mus I:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka żelatyny
Mus II:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka żelatyny
Mus III:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka żelatyny
Przygotowanie
Biszkopt kakaowy- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Mus I - Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Mus II - Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Mus III - Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Do tortownicy o wymiarach biszkoptu na spód kładziemy 1 blat biszkoptu. Na biszkopt wykładamy cały I mus, wyrównujemy wierzch i wstawimy do lodówki na ok 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy cały II mus, wyrównujemy wierzch i wstawiamy ponownie do lodówki na kolejne 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie bardzo delikatnie kładziemy drugi blat biszkopta i wykładamy III mus, wyrównujemy wierzch. Na koniec wierzch dekorujemy płatkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz