Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 250 ml mleka
- 125 g margaryny
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 250 ml mleka
- 125 g margaryny
- 1 łyżka kakao
- 1 olejek spirytusowy arakowy
- ok. 6 kostek gorzkiej czekolady
Biszkopt - na
spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i
kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa z masłem orzechowym - 1 opakowanie budyniu śmietankowego rozpuścić 1/3 szklance zimnego mleka,
pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do
zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego
wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać
cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając
dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania
gładkiego kremu. Na koniec dodać masło orzechowe. Dokładnie wymieszać.
Masa kakaowa - 1 opakowanie budyniu czekoladowego rozpuścić w 1/3 szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do
zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego
wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać
cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając
dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania
gładkiego kremu. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy arakowy. Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt
najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na
2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć cały krem z masłem orzechowym, wyrównać wierch. Następnie
przykryć drugim blatem
ciasta i rozsmarować wierzch i cienką warstwę boki kremem
kakaowym. Wyrównać. Na koniec wierzch posypać startą gorzką czekoladą.