Strony

Strony

sobota, 14 marca 2020

BAKALIOWIEC

Składniki:
Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa budyniowa śmietankowa:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
Masa kokosowa:
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka
  • 0,5 masy śmietankowej
Masa rodzynkowa:
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 1 olejek arakowy
  • 0,5 masy śmietankowej
Dodatkowo:
  • posypka dekoracyjna - karmel
  • posypka dekoracyjna - kamyczki czekoladowe
  • posypka dekoracyjna - maczek smak owocowy tutti frutti
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa budyniowa śmietankowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec masę podzielić na dwie równe części.

Masa kokosowa - 100 ml mleka zagotować, dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Do jednej części masy śmietankowej dodać wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

Masa rodzynkowa - Rodzynki sparzyć i odcedzić. Do drugiej części masy śmietankowej dodać sparzone rodzynki i olejek arakowy - delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć całą masę rodzynkową - wyrównać wierzch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować wierzch i cienką warstwą boki kremem kokosowym. Wyrównać wierzch. Wierzch torcika ozdobić posypkami dekoracyjnymi (karmel, kamyczki czekoladowe i maczek smak owocowy tutti frutti).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz