Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa kawowo - czekoladowa:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szklanki cappuccino o smaku czekoladowym
- 250 g margaryny z dodatkiem masła
- 0,5 litra mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 700 ml gorącej wody
Biszkopt ciemny-
na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i
kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Masa kawowo - czekoladowa -
ugotować budyń z 2 opakowań budyni śmietankowych w 1/2 litra mleka -
wystudzić. Następnie margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 3 łyżki cukru, ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać 3/4 szklanki kawy cappuccino w proszku. Dobrze
wymieszać. Na koniec dodać startą drobno czekoladę gorzką. Wymieszać.
Przełożenie:
Przełożenie:
Biszkopt
najlepiej upiec dzień wcześniej i przekroić na 2 blaty. Na spód
tortownicy o wymiarach 24 x 24
cm włożyć 1 część biszkoptu i wyłożyć połowę masy kawowo - czekoladowej. Następnie na krem wyłożyć
delikatnie drugi blat biszkopta i posmarować pozostałym
kremem. Wyrównać. Wstawić do
lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać
tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego
stężenia galaretki.