Biszkopt:
- 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 2 jajka
- 180 g margaryny
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
- 250 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 500 ml mleka
- 250 g margaryny
- 1 olejek spirytusowy śmietankowy (3,5 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 70 g gorzkiej czekolady
- kilka sztuk białych perełek cukrowych
Biszkopt -
margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą
oczyszczoną i cynamonem z kakao - przesiewamy. Jajka z cukrem ubijamy
do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko
mieszamy, a następnie dodajemy dżem z czarnej porzeczki i mleko.
Wszystko wymieszać za pomocą robota z pokrywą chroniącą od chlapania. Na
koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao -
dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm,
której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i
obsypujemy bułką tartą.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa budyniowa -
2 opakowania budyniu śmietankowego ugotować w 1/2 litra mleka -
wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać
cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając
dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy
śmietankowy. Dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt cynamonowy upiec najlepiej dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny spód biszkopta rozsmarować 3/4 masy śmietankowej. Następnie przełożyć drugi blat biszkopta i rozsmarować pozostały krem ciasto wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Wierzch wyrównać. Na koniec udekorować tort.
Przykładowa dekoracja:
Boki tortu obsypać startą gorzką czekoladą. Następnie na środku tortu
również za pomocą startej czekolady zrobić choinkę, zaś wokół osi tortu
po zewnętrznej stronie duże gwiazdy, zaś po wewnętrznej małe gwiazdki.
Na koniec na choince ułożyć białe perełki cukrowe tak by przypominały
bombki choinkowe, zaś na każdej gwiazdce białą perełkę położyć na
środku.
Dekorację można wykonać według własnego uznania.