Strony

Strony

niedziela, 25 listopada 2018

TORT CYNAMONOWY

Składniki:
Biszkopt:
  • 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 jajka
  • 180 g margaryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
  • 250 ml mleka
Masa budyniowa śmietankowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny 
  • 1 olejek spirytusowy śmietankowy (3,5 g)
  • 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • kilka sztuk białych perełek cukrowych
Przygotowanie:
Biszkopt - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i cynamonem z kakao - przesiewamy. Jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy dżem z czarnej porzeczki i mleko. Wszystko wymieszać za pomocą robota z pokrywą chroniącą od chlapania. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa budyniowa - 2 opakowania budyniu śmietankowego ugotować w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy śmietankowy. Dobrze wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt cynamonowy upiec najlepiej dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny spód biszkopta rozsmarować 3/4 masy śmietankowej. Następnie przełożyć drugi blat biszkopta i rozsmarować pozostały krem ciasto wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Wierzch wyrównać. Na koniec udekorować tort. 

Przykładowa dekoracja:
Boki tortu obsypać startą gorzką czekoladą. Następnie na środku tortu również za pomocą startej czekolady zrobić choinkę, zaś wokół osi tortu po zewnętrznej stronie duże gwiazdy, zaś po wewnętrznej małe gwiazdki. Na koniec na choince ułożyć białe perełki cukrowe tak by przypominały bombki choinkowe, zaś na każdej gwiazdce białą perełkę położyć na środku.

Dekorację można wykonać według własnego uznania.

Print Friendly and PDF

niedziela, 18 listopada 2018

MUFFINY MANDARYNKOWE

Kolejny przepis na dla miłośników mandarynek.

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 puszka mandarynek (3-4 świeżych mandarynek)
Przygotowanie:
Mandarynki z puszki drobno pokroić. Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą.  W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem, dodać jogurt i olej - wymieszać. Do płynnych składników dodać suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wszystko wymieszać. Na koniec dodać pokrojone drobno mandarynki i wymieszać. Z przepisu wyszło mi 15 sztuk muffinek.

Rada:
Print Friendly and PDF

niedziela, 11 listopada 2018

WANILIOWA ESENCJA DO CIASTA

Składniki:
  • 1 laska wanilii
  • 50 ml białego rumu
Przygotowanie:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć nasionka. Strąk wanilii pociąć na mniejsze kawałki. Nasionka oraz pozostałe kawałki strąków wsypać do buteleczki i zalać rumem. Tak przygotowany aromat odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki). Przez pierwsze 7 dni raz dziennie, a potem wystarczy co kilka dni potrząsnąć buteleczką.  Ekstrakt jest już gotowy po 7 dniach. Lecz prawdziwy mocny aromat uzyskamy po 2-3 miesiącach. Im dłużej stoi tym silniejszy uzyskamy aromat. 

Rada:
  • nie warto rozcieńczać alkoholu wodą, gdyż skróci ona trwałość ekstraktu i niepotrzebnie rozcieńczy aromat
  • zamiast alkoholu możemy użyć dobrego jakościowo oleju np. roślinnego
  • przygotowany armat najlepiej przechowywać w spiżarni lecz jeśli nie mamy możemy przechowywać w piwnicy lub w szafce kuchennej
  • ekstrakty są przeważnie gotowe do spożycia po 7 dniach, lecz pełny armat uzyskamy po 2-3 miesiącach. 
Print Friendly and PDF

wtorek, 6 listopada 2018

HERBATA KORZENNA Z SOKIEM

7 listopada to Święto herbaty.

Składniki:
  • łyżeczka lub torebka herbaty zielonej
  • 300 ml gorącej wody
  • 3 szt. goździków
  • laska cynamonu
  • 1-2 łyżeczki soku wiśniowego
  • 1-2 plastry suszonej gruszki
Przygotowanie:
Do szklanki włożyć torebkę herbaty,  plastry gruszki, goździki oraz przekrojone na pół laskę cynamonu - zalać wrzącą wodą i parzyć przez ok. 10 minut pod przykryciem.

Rada:

  • zamiast soku wiśniowego można użyć malinowego
  • zamiast herbaty zielonej można użyć czarnej
  • według uznania można dosłodzić do smaku

niedziela, 4 listopada 2018

DOMOWE MIARY I WAGI

W kuchni również ważne co fantazja jest precyzja i dokładność, a w przepisach kulinarnych składniki odmierza się na szklanki, gramy, szczypty, mililitry, łyżki - w każdym inaczej. Bardzo często jest tak, że w jednym przepisie część składników jest w jednostkach objętości, a część w wagowych. Jeszcze większy problem możemy mieć, gdy zechcemy przygotować potrawę ze starej książki kucharskiej, albo  książki przetłumaczonej z języka angielskiego. Dlatego zachęcam do przeczytania artykułu, a jeszcze będzie mi miło jeśli zachowacie te strony w szufladzie. Na pewno wiele razy przydadzą się, zwłaszcza gdy będziemy wypróbowywać nowe przepisy. 

Przelicznik miar i wag jest niezbędny w każdym domu. Zaletą przelicznika jest to, że przekładają wagi i miary kuchenne na pojemność standardowych naczyń jak szklanka, łyżka i łyżeczka. Tabele przeliczające miary i wagi bardzo ułatwiają prace przy przygotowywaniu wypieków i posiłków, ale pamiętajmy, że nie należy im ślepo wierzyć, a traktować je jako pomoc.

Żeby choć trochę rozwiać wątpliwości załóżmy, że:
  • produkty sypkie odmierzamy zawsze, aby szklanka była pełna, lecz składnik nie wysypywał się. Zwrócić uwagę, aby szklanka, którą odmierzamy suche produkty, aby nie była wilgotna
  • produkty mokre odmierzamy zawsze pełną szklanką, korzystając z suchej miarki
Jeśli nie wiesz czy masz pod ręką szklankę, która służy za miarkę odpowiednią pojemność, skorzystaj z przelicznika i odmierz odpowiednią ilość ważąc składniki. Bardzo dobrze przydaje się przelicznik także w chwili, gdy podane w przepisie proporcje chcemy proporcjonalnie zmniejszyć lub zwiększyć.

STANDARDOWE MIARY:

 

1. Jakie pojemności mają Twoje wybrane naczynia kuchenne:
2. Przykładowa waga najczęściej używanych produktów w kuchni:
3. Ile ml soku wyciśniesz z wybranych owoców:
4. Warto pamiętać, że:
10 g = 1 dag
1000 g = 100 dag = 1 kg
1 l = 1000 ml

PRZELICZNIK SZKLANKI NA MILILITRY I ŁYŻKI

PRZELICZNIK ŁYŻEK NA MILILITRY


 MIARY ZAGRANICZNE

 

5. Przelicznik zagranicznych form do pieczenia na polskie:
6. Przelicznik temperatury pieczenia ze stopni Fahrenheita na Celsjusza
7. Miary i wagi zagraniczne.

W USA w przepisach stosuje się miarę "cup" (kubek), co jest przeliczane na 250 ml.



DAWNE MIARY I WAGI

8. Dawne miary i wagi

Na koniec pamiętajmy, że im dokładniej odmierzymy składniki tym łatwiej będzie nam powtórzyć sukces podczas przygotowywania potrawy, czy pieczenia po raz drugi. Dlatego zachęcam do wydrukowania powyższego artykułu i zachowania go w szufladzie. Na pewno wiele razy przyda się, zwłaszcza gdy będziecie wypróbowywać nowe przepisy.
Print Friendly and PDF