Strony

Strony

niedziela, 13 maja 2018

KOKOSOWA PYCHOTKA

Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 1 kisiel cytrynowy bez cukru (58g)
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia 
  • 2 - 3 łyżeczek kakao
Masa budyniowa kokosowa:
  • 2 budynie śmietankowe (40 g)
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 750 ml mleka
  • 250 g margaryny 
  • 250 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
  • wiórki kokosowe
  • podłużne biszkopty ok. 14 szt.
  • herbatniki maślane ok 26 szt.
Przygotowanie:
Biszkopt -  Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisiel cytryny, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisielem cytrynowym - dokładnie wymieszać za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki. Na koniec do przygotowanej wcześniej tortownicy wylać ciasto.  
Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa kokosowa- ugotować budyń śmietankowy w 500 ml mleka - wystudzić. Następnie wiórki kokosowe zalać 250 ml wrzącego mleka, wymieszać i odstawić do przestudzenia.  Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe namoczone w mleku. Dobrze wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć 1/2 masy kokosowej, następnie wyłożyć herbatniki maślane. Potem posmarować 1/2 puszki masą kajmakową o smaku orzechowym i przykryć pozostałymi herbatnikami maślanymi. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę kokosową pamiętając zostawić trochę masy na posmarowanie boków torcika. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, na który rozsmarować pozostała masę kajmakową i lekko posypać wiórkami kokosowymi. Na koniec udekorować ciasto biszkoptami podłużnymi.

Schemat przełożenia
Biszkopt
Masa kokosowa
Herbatniki maślane
Masa kajmakowa orzechowa
Herbatniki maślane
Masa kokosowa
Biszkopt
Masa kajmakowa orzechowa
Wiórki kokosowe
Biszkopty podłużne
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz