Strony

Strony

niedziela, 30 lipca 2017

TARTA Z KIEŁBASĄ, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI


Składniki na spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
Składniki na farsz:
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej
  • 160 g startego żółtego sera np gouda
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę z solą przesiać. Schłodzone masło podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki.
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.

Farsz:
  • Cebulę kroimy w kostkę i wkładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Doprawiamy solą i co chwila mieszając smażymy na większym ogniu przez 5 minut aż cebula będzie szklista. Zmniejszamy ogień do średniego i co jakiś czas mieszając dusimy przez ok.15-20 minut. Cebula powinna stać się miękka i skarmelizowana, słodka w smaku. Tak przygotowaną zdejmujemy z patelni i wkładamy do miski.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wkładamy na patelnię po cebuli i smażymy 4 minut, aż woda odparuje, a pieczarki staną się miękkie. Dodajemy masło, solimy i smażymy jeszcze 2-3 minuty, pod koniec dodając posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy do miski z cebulą.
  • Ser żółty trzemy i mieszamy z łyżką mąki.
  • Kiełbasę obieramy i kroimy na niewielkie kawałeczki. Wszystko przekładamy do miski z cebulą i grzybami. 
Następnie na podpieczoną tartę wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy 5 minut w temperaturze 210 stopni C i 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 


Przepis bierze udział w akcji
 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz