Strony

Strony

sobota, 26 listopada 2016

PRZEKŁADANIEC KOKOSOWO - CZEKOLADOWY

Składniki:
Biszkopt:
  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 7,5 łyżek mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
Masa kokosowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny z masłem np. Kasia (1 kostka)
  • 1/2 litra mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
 Masa czekoladowa
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g margaryny z masłem np. Kasia (1/2 kostki)
  • 250 mililitra mleka
  • 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa kokosowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Całość wymieszać.

Masa czekoladowa - ugotować budyń w 250 mililitrach mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao. Całość wymieszać.

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty. Na jeden blat ciasta  wyłożyć 1/2 masy kokosowej przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć cały krem czekoladowy. Przełożyć trzecim blatem ciasta. Na koniec wyłożyć resztę kremu kokosowego pamiętają, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Wierzch tortu ozdobić startą gorzką czekoladą.
Print Friendly and PDF

niedziela, 13 listopada 2016

KAWA CYNAMONOWA - AROMATYZOWANA

Kawa i cynamon to wspaniałe połączenie na długie jesienne i zimowe wieczory.

Składniki:
  • 16 łyżek ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 5 lasek cynamonu
Przygotowanie:
Laski cynamonu połamać/pokruszyć na mniejsze kawałki. Następnie cynamon dodać do kawy rozpuszczalnej, wymieszać. Wsypać do szczelnego słoika i odstawić na około 4 tygodnie.

Rada: im dłużej kawa jest przechowywana tym większy wyczuwa się aromat cynamonu.

Jestem miłośniczka kaw smakowych z różnymi dodatkami. Inspiracja do zrobienia własnej aromatyzowanej kawy cynamonowej była w ubiegłym roku zakupiona kawa cynamonowa wyprodukowana przez jedną z firm na naszym rynku. Niestety wszystko co dobre kiedyś się kończy jak i moje zapasy skończyły się i w sklepach przynajmniej w moim regionie również. Wtedy pomyślałam, aby spróbować samemu odtworzyć swój ulubiony smak. Wyszła bardzo zbliżona do oryginalnej i zagościła na stałe w mojej kolekcji kaw.
Przepis autorski
Print Friendly and PDF

poniedziałek, 7 listopada 2016

Wygrana w konkursie Kulinarne Portfolio wspaniała książka Piotr Ogiński "Sprawdź jak smakują dania z charakterem".
Moje i wiele innych wspaniałych przepisów można znaleźć na stronie Kulinarne Portfolio https://www.culinaryportfolio.com/ serdecznie polecam :-)
 

niedziela, 6 listopada 2016

MUFFINY KAJMAKOWE

Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g masy kajmakowej 
  • 200 ml mleka
Dodatkowo:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g migdałów
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. 
Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem  do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem dodać masę kajmakową (można użyć robota). Następnie dodać  rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i mleko - wymieszać. Następnie zgodnie z zasadą do produktów mokrych wsypujemy suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota! Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeniu muffinek rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Muffinki ozdobić i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze.

Print Friendly and PDF