Strony

Strony

sobota, 26 listopada 2016

PRZEKŁADANIEC KOKOSOWO - CZEKOLADOWY

Składniki:
Biszkopt:
  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 7,5 łyżek mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
Masa kokosowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny z masłem np. Kasia (1 kostka)
  • 1/2 litra mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
 Masa czekoladowa
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g margaryny z masłem np. Kasia (1/2 kostki)
  • 250 mililitra mleka
  • 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa kokosowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Całość wymieszać.

Masa czekoladowa - ugotować budyń w 250 mililitrach mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao. Całość wymieszać.

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty. Na jeden blat ciasta  wyłożyć 1/2 masy kokosowej przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć cały krem czekoladowy. Przełożyć trzecim blatem ciasta. Na koniec wyłożyć resztę kremu kokosowego pamiętają, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Wierzch tortu ozdobić startą gorzką czekoladą.
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. w przepisie na biszkopt nie ma budyniu ile go dac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie :-) Do przepisu wkradł się błąd nie ma w biszkopcie budyniu tylko kakao. Przepis został poprawiony.

      Usuń