Strony

Strony

niedziela, 23 sierpnia 2015

JABŁKA

Jabłka dostępne są przez cały rok. W Polsce należą do najpopularniejszych owoców. Na świecie można wyróżnić kilkanaście tysięcy odmian. Różnią się wyglądem, smakiem i aromatem, a także przeznaczeniem w kuchni. Sposób na wykorzystywanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale komponuje się w ciastach z dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki. Jabłka idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny. Można z nich wytwarzać przeróżne alkohole. Poniżej postaram się przybliżyć kilka najpopularniejszych odmian jabłek i ich zastosowanie w naszej kuchni.

Odmiany jabłek można podzielić na 3 rodzaje:
  1. Deserowe - do jabłek tych należą odmiany twarde, soczyste, słodkie lub słodko - winne np. Delikates, Rubin, Gala, Jonatan. Jabłka deserowe najlepiej smakują w postaci surowej, jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu. 
  2. Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają słodko - kwaśną nutę oraz intensywny słodki aromat. Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy.
  3. Do obróbki termicznej - jabłka te posiadają kwaśny smak oraz bardzo szybko się rozgotowują np. Antonówka, Reneta. 
Odmiany jabłek i ich zastosowanie w kuchni:
  • Antonówka - to stara odmiana jabłek, przeważnie uprawiana w domowych ogródkach. Posiadają zielony czasem lekko żółtawy kolor oraz kwaśny smak. Są twarde dlatego świetnie nadają się na przetwory.  
  • Champion (szampion, sampion) - jesienne jabłka o zielono - żółtej skórce i widocznym rumieńcem oraz o kwaskowatym smaku. Ich smak może kojarzyć się z gruszką. Nadają się do przetworów, jedzenia na surowo. 
  • Cortland - to odmiana jabłek jest bardzo lubiana w Polsce. Ich skóra pokryta jest w całości czerwonym karminowym rumieńcem, miąż jest biały w smaku słodko - winnym, lekko korzenny, kruchy. Po przekrojeniu jabłka te nie czarnieją. Są bardzo soczyste. Idealnie nadają się do produkcji soków. 
  • Gala - zaliczane są do jabłek deserowych, ponieważ charakteryzują się słodko - winnym smakiem. Posiadają czerwono - pomarańczową barwę. Nadają się do jedzenia na surowo. Są jedne z najbardziej cenionych odmian jabłek. 
  • Golden Delicious - to jabłka zimowe o żółtej wręcz złotej barwie. Odmianę tą charakteryzuje brak rumieńca. Miąż owoców jest kremowy, kruchy, słodko - winny, bardzo soczysty. Odmiana bardzo ceniona jest przez koneserów. 
  • Golster - jabłka dość duże. Ich miąż jest bardzo soczysty, łagodny, chrupiący, aromatyczny, w smaku słodko - kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek, wyśmienite do pieczenia ciast oraz jako nadzienie do mięs. 
  • Idared - odmiana ta jest bardzo popularna w Polsce. Są średniej wielkości i duże z żółto zieloną skórką i czerwonym rozmytym rumieńcem. Są kwaskowate w smaku. Bardzo często odmianę tą stosuje się do ciast i przetworów. 
  • Janagolg - mają kremową skórkę i czerwono - pomarańczowy rumieniec. Są kruche, słodko - kwaśne, niezwykle soczyste. Odmiana ta nadaje się do wszystkiego, można je jeść na surowo.
  • Jonagold - odmiana zimowa. Jabłka duże o dość regularnym kształcie. Maja bardzo delikatną skórkę pokrytą czerwonym rumieńcem. Ich miąż jest żółty, delikatny, gruboziarnisty, soczysty i aromatyczny. W smaku słodko - kwaśnym. W Polsce znane są jej mutacje jako: jonagored lub jonice.  Jabłka te są doskonałe do jedzenia na surowo oraz do sałatek. 
  • Jonatan - to odmiana jabłek jest ceniona przez koneserów. Ich smak jest słodko - winny korzenny, a miąż o lekko żółtawej barwie. Zaliczane do odmiany deserowej, idealne do jedzenia na surowo.
  • Koksa - są to słodkie deserowe jabłka. W kształcie są kuliste i niewielkie. Mają dość grubą skórkę oraz drobnoziarnisty kremowy i miękki miąż. Idealne do jedzenia na surowo. 
  • Landesberska - jabłka dość duże, o gładkiej czasem tłustej zielonożółtej skórce. ich miąż jest bardzo soczysty, twardy o winnym aromacie i bardzo słodkim smaku. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do drobiu, a także wyśmienite do racuchów. 
  • Ligol - zimowa odmiana jabłek. Jabłka te są duże, o twardej błyszczącej żółtawoczerwonej skórce. Ich miąż jest kremowy, soczysty, kruchy, aromatyczny. lekko słodki w smaku, mają korzenny posmak. Ta odmiana jest dobra do jedzenia na surowo. Nie nadaje się do długiego przechowywania. 
  • Lobo - jesienne duże jabłka o intensywnym czerwonym zabarwieniu. Ich miąż jest delikatny, bardzo soczysty i bardzo słodki w smaku i mało aromatyczny. Przeznaczone do obróbki termicznej. jabłka te nadają się do jedzenia na surowo. Idealnie pasują do deserów, wypieków, marmolad i musów. 
  • Papierówka - stara polska odmiana jabłek o jasnym żółtym zabarwieniu. Ich smak na początku jest kwaśny w miarę dojrzewania staje się słodszy. jabłka te nadają się do przetwarzania, gotowania, pieczenia. 
  • Rubin - to zimowa odmiana jabłek. Są duże i maja słodko - winny smak i pomarańczowo - żółto - czerwoną barwę. Idealne do jedzenia na surowo. 
  • Spartan - to jabłka o średniej wielkości, soczyste, aromatyczne doskonale nadają się jako nadzienie do pieczonego schabu, indyka, czy kaczki. 
  • Szara Reneta - to zimowe jabłka o średniej wielkości. Mają żółtą skórkę z pomarańczowo - czerwonym bladym rumieniem. Jej miąż ma kremową barwę, jest średnio soczysty lekko kwaskowaty. Odmiana ta doskonała jest na przetwory i idealnie nadaje się do pieczonych i smażonych mięs. Nadaje się do długiego przechowywania. 
Jabłka należy przechowywać w warunkach chłodnych .optymalna ich temperatura przechowywania, która gwarantuje nam świeżość owoców to 0 - 10 stopni C. W domu powinno się je przechowywać w lodówce lub w piwnicy. Nie wolno jabłek przechowywać w foliowych torebkach. W tej roli lepiej sprawdzą się torebki papierowe. Zawsze należy umyć jabłka przed spożyciem szczególnie te mocno błyszczące, woskowane, gdyż mogą zawierać pozostałości pestycydów. Obieranie jabłek ze skórki pozbawia ich błonnika i witamin. Wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, tempo tego procesu zależy od odmiany. Aby zapobiec reakcji brązowienia należy owoce skropić sokiem z cytryny lub posypać cukrem. 

Ciekawostka - jabłko włożone do jednej torebki z niedojrzałym awokadem trzymane przez noc sprawi, że na drugi dzień ten egzotyczny owoc nadaje się do spożycia. 

Odmiany jabłek
Żródło: zdjęcia pochodzą z internetu
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis :) Ja mam zawsze duży problem z rozróżnianiem odmian jabłek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za mile słowa, mam nadzieję, że artykuł pomoże w rozwiązaniu problemu

      Usuń