Składniki:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 350 g kremu czekoladowego o smaku ciasteczek korzenych
- 190 g jogurtu naturalnego
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu czekoladowego z kawą z brazyli
U mnie szklanka ma 200 ml.
- cukier puder do dekoracji
Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać, Dodać krem czekoladowy i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, utrzeć robotem na jednolitą masę. Następnie dodać 1 łyżeczkę aromaty czekoladowego z kawą z brazyli. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz