Strony

Strony

niedziela, 7 maja 2023

SERNIK Z WIŚNIAMI

Składniki:

Masa serowa
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 kg sera białego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200 ml szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku
Żelka wiśniowa
  • słoik wiśni (700g)
  • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
  • 1 łyżka żelatyny
Mus waniliowy
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • paczka biszkoptów np. okrągłych
  • 2 garście płatków czekoladowych
  • 1 garść żółtej posypki cukrowej
    Przygotowanie:
    Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Dodać skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem. Na koniec dodać armat waniliowy i dokładnie wymieszać.

    Żelka wiśniowa - Owoce wraz z sokiem przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia.

    Mus waniliowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach.

    Przełożenie:
    Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wyłożyć żelkę wiśniową i ponownie wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia owoców. Na koniec wyłożyć cały mus waniliowy, wyrównać wierzch i posypać płatkami czekoladowymi i żółtą posypką cukrową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz