Strony

Strony

niedziela, 28 maja 2023

SERNIK OWOCOWY Z GALARETKĄ

Składniki:

Masa serowa
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 kg sera białego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200 ml szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku
Żelka wiśniowa
  • słoik wiśni (700g)
  • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
  • 1 łyżka żelatyny
Mus waniliowy
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • paczka biszkoptów np. okrągłych
  • 2 opakowania galaretki owoce leśne
  • 700 ml gorącej wody
    Przygotowanie:
    Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Dodać skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem. Na koniec dodać armat waniliowy i dokładnie wymieszać.

    Żelka wiśniowa - Owoce wraz z sokiem przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia.

    Mus waniliowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach.,

    2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

    Przełożenie:
    Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wyłożyć żelkę wiśniową i ponownie wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia owoców. Na koniec wyłożyć cały mus waniliowy, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 10 minut do lekkiego stężenia. Na koniec wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 


    niedziela, 21 maja 2023

    KANDYZOWANA BABKA

     Składniki:

    • 6 jajek
    • 0,5 szklanki cukru kryształ
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
    • 1 olejek pomarańczowy
    • 250 g margaryny
    U mnie szklanka ma 200 ml. 

    Dekoracja:

    • cukier puder do dekoracji
    Przygotowanie:
    Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel - mogel. Dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, a następnie dodać olejek pomarańczowy i sok z pomarańczy, wymieszać robotem. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać rozdrobnioną skórkę kandyzowana pomarańczy, wymieszać.
    Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
    Piec ok 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

    Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.


    niedziela, 7 maja 2023

    SERNIK Z WIŚNIAMI

    Składniki:

    Masa serowa
    • 250 g margaryny
    • 3/4 szklanki cukru
    • 0,5 kg sera białego
    • 3 łyżki żelatyny
    • 200 ml szklanka mleka
    • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku
    Żelka wiśniowa
    • słoik wiśni (700g)
    • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
    • 1 łyżka żelatyny
    Mus waniliowy
    • 330 ml śmietanki kremówki 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka żelatyny
    Dodatkowo:
    • paczka biszkoptów np. okrągłych
    • 2 garście płatków czekoladowych
    • 1 garść żółtej posypki cukrowej
      Przygotowanie:
      Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Dodać skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem. Na koniec dodać armat waniliowy i dokładnie wymieszać.

      Żelka wiśniowa - Owoce wraz z sokiem przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia.

      Mus waniliowy - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach.

      Przełożenie:
      Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wyłożyć żelkę wiśniową i ponownie wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia owoców. Na koniec wyłożyć cały mus waniliowy, wyrównać wierzch i posypać płatkami czekoladowymi i żółtą posypką cukrową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.