Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 250 g margaryny
Sernik:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 500 g białego sera
Przygotowanie:
Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Sernik - ser biały skręcić raz lub dwa razy. Śmietankę 30% ubić na sztywno. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Dodać serek mascarpone, wymieszać robotem. Następnie dodać 2 opakowania budyni w proszku, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietankę i za pomocą łopatki bardzo delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części schłodzonego ciasta, Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie na cieście wykładamy całą masę serową, wyrównujemy wierzch. Na koniec wierzch rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem.
Piec ok 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.