Składniki:
Ciasto kruche jasne:
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
Ciasto kruche kakaowe:
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
Masa serowa cytrynowa:- 3 jajka
- 125 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 500 g białego sera
- skórka otarta z 1 cytryny
- wyciśnięty sok z połowy cytryny
Żelka pomarańczowa:
- 5 pomarańczy
- 3 opakowania galaretki pomarańczowej
Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto kruche jasne - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Ciasto kruche kakaowe - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Żelka pomarańczowa - z dwóch pomarańczy wycisnąć sok. Następnie 3 pomarańcze obrać ze skórki i usunąć białą błonkę i lekko zblendować tak, aby pozostały drobne kawałki owoców. Do rondelka wlać wyciśnięty wcześniej sok i zblendowane owoce i tak przygotowane owoce podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 3 opakowania galaret pomarańczowych, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia.
Masa serowa cytrynowa- margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Z cytryny zetrzeć skórkę i z połowy wycisnąć sok. Biały ser skręcić raz lub dwa razy. Jajka ubić z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać otartą skórkę cytrynową, wymieszać. Następnie dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Dodać wyciśnięty sok z cytryny., wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Beza - z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Ja osobiście wszystkie składniki naraz dodaję i ubijam na pianę jeszcze mi się nie zdarzyło, aby piana mi się nie ubiła na sztywno.
Przełożenie:Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Na dno tortownicy zetrzeć za pomocą tarki do jarzyn połowę jasnego ciasta, lekko oklepać. następnie zetrzeć połowę kakaowego ciasta i również lekko oklepać. Następnie wyłożyć cały mus pomarańczowy, wyrównać wierzch. Następnie zetrzeć resztę jasnego ciasta lekko oklepać. Potem wylać cytrynową masę serową, wyrównać wierzch. Następnie zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe, lekko oklepać. Na koniec delikatnie wyłożyć ubitą bezę i niestaranie wyrównać wierzch. W ten sposób powstaną nam piękne górki i pagórki.
Piec ok. 45 minut w temperaturze ok. 180 - 200 stopni C.
Po upieczeniu odstawić na ok. 5 godzin do całkowitego stężenia żelki pomarańczowej.