Strony

Strony

sobota, 24 kwietnia 2021

KOKOSOWIEC ANANASOWO - BORÓWKOWY

Składniki:

Ciasto owocowe:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 puszka ananasa (565 g)
  • 300 g borówki amerykańskiej
Masa kokosowa:
  • 2 opakowania budyniu kokosowego bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek spirytusowy migdałowy
Dodatkowo:
  • ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki żółtych wiórków kokosowych 
U mnie szklanka ma 200 ml

Przygotowanie:
Borówkę amerykańską dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić. 

Ananasa z puszki odcedzić z syropu i pokroić na małe kawałki. 

Ciasto owocowe - Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem kokosowym do momentu zbielenia. Następnie dodać dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokrojonego ananasa i borówkę amerykańską i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 

Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka"

Masa kokosowa - 2 opakowania budyni kokosowy rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:

Ciasto owocowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć cała masę kokosową, wyrównać wierzch. Na koniec wierzch posypać startą gorzką czekoladą i posypać żółtymi wiórkami kokosowymi. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz