Składniki:
Ciasto owocowe:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 puszka ananasa (565 g)
- 300 g borówki amerykańskiej
- 2 opakowania budyniu kokosowego bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 250 g margaryny
- 1 olejek spirytusowy migdałowy
- ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki żółtych wiórków kokosowych
Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka"
Masa kokosowa - 2 opakowania budyni kokosowy rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek migdałowy i dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Ciasto owocowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć cała masę kokosową, wyrównać wierzch. Na koniec wierzch posypać startą gorzką czekoladą i posypać żółtymi wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz