Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Krem wiśniowy :
- 2 opakowania budyni wiśniowych bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 1 olejek spirytusowy śmietankowy
Frużelina wiśniowa:
- 1 słoik wiśni w syropie (700g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 - 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- posypka waflowa zielona
- 3 małe zajączki czekoladowe
- 6 mini zajączków czekoladowych
- posypka cukrowa żółta
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy - do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Krem wiśniowy - 2 opakowania budyni wiśniowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek spirytusowy śmietankowy. Dokładnie wymieszać.
Frużelina wiśniowa - Ja użyłam gotowych wiśni w syropie. Z wiśni odlać ok. 0,5 szklanki syropu, pozostałe wiśnie wraz z sokiem przełożyć do rondelka i dodać cukier . Podgrzewać całość na średnim ogniu ok. 10-15 minut do czasu, aż wiśnie puszczą trochę soku i zmiękną. W szklance z sokiem wiśni dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i całość wlać do owoców - podgrzewać cały czas energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta wyłożyć całą frużelinę wiśniową. Następnie delikatnie rozsmarować połowę kremu wiśniowego. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem wiśniowy wierzch i cienką warstwę boki tortu. czekoladowym. Na koniec wierzch torcika udekorować według uznania.
Rada:
W przypadku gdy używamy wiśni mrożonych wsypać je do rondelka i podgrzewać i od czasu do czasu zamieszać. Podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia. Następnie dodajemy cukier. Zagotować. Od\lać ok. pół szklanki soku z rondelka i wymieszać z mąką ziemniaczaną. całość wlać do owoców - podgrzewać cały czas energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia.