Strony

Strony

niedziela, 9 sierpnia 2020

DESER CZEKOLADOWY Z MALINAMI

 Składniki:

Krem czekoladowy:
  • 2 opakowania budyni czekoladowych
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki kremu kakaowego
Nasączenie:
  • 200 ml gorącej wody
  • 5 torebek herbaty earl grey
  • 300 ml zimnej przygotowanej wody
  • 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku czekoladowo - wiśniowym lub czekoladowym
Dodatkowo:
  • biszkopty podłużne (ok. 36 szt.)
  • 700 ml gorącej wody
  • 2 opakowania galaretki o smaku malinowym
  • ok. 300 g świeżych malin lub 2 puszki malin w syropie
  • 4 wafelki Grześki
Przygotowanie:
Nasączenie - w 200 ml gorącej wody zaparzyć herbatę earl grey, wyjąć torebki herbaty i dodać ok. 300 ml zimnej przygotowanej wody. Na koniec dodać do smaku syropu barmańskiego o smaku czekoladowo - wiśniowym (lub czekoladowym). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Maliny -  jeśli używamy malin świeżych należy je wypłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. W przypadku, gdy używamy owoców z puszki należy odcedzić z syropu.  

Wafelki Grześki - 4 wafelki pokroić w drobną kostkę.

Krem czekoladowy - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać krem kakaowy. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać. 

Galaretka malinowa - 2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 

Przełożenie:
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej herbacie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy połowę kremu czekoladowego. Wyrównać wierzch i rozsypać równomiernie grubą warstwę pokruszonymi wafelkami. Następnie na pokruszonych wafelkach delikatnie układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w herbacie i wykładamy resztę masy. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut, do lekkiego schłodzenia. Na koniec na kremie rozsypujemy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że każdy deser z wykorzystaniem czekolady jest warty tego aby go spróbować. Ja również zachwycam się ciastkami czekoladowymi z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i myślę, że każdy się lubi nimi zajadać.

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda każdy lubi czekoladę i często wykorzystuje się ją w deserach. Ja uwielbiam szczególnie gorzką. A ciasteczka są super dziękuje za przypomnienie o nich dawno takich nie jadłam. Serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń