Strony

Strony

sobota, 16 maja 2020

SŁONECZKO

Składniki:
Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształ 
  • 1 łyżka cukru pomarańczowego
  • 250 g margaryny
  • sok wyciśnięty z 2 mandarynek(ok. 100 ml)
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa waniliowo - czekoladowa:
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru  
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek spirytusowy waniliowy
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
  • 700 ml gorącej wody
  • 1 puszka mandarynek (312g)
Przygotowanie:

Biszkopt - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem pomarańczowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wyciśnięty sok z mandarynek-  lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około około 45- 50  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. 

Masa waniliowo - czekoladowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Następnie dodać pastę waniliową i olejek spirytusowy waniliowy - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę gorzką, wymieszać. 

Przełożenie:
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę waniliowo - czekoladową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut aby masa związała się. Na koniec na wierzch ułożyć mandarynki z puszki i zalać je tężejącą galaretką cytrynową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


1 komentarz: