Składniki:
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g suszonych moreli
Morele - suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada
się owocom soczystości, miękkości. Suszone
morele pokroić w paseczki i przełożyć do małej miski i zalać wrzącą
wodą. Wody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut.
Następnie odcedzić owoce.
Gorzką czekoladę - posiekać.
Ciasto - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy powoli mleko i olej - delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki silikonowej, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Następnie stopniowo dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie rozprowadzamy ją w masie za pomocą szpatułki. Gdy ciasto stanie się jednolite dodajemy pokrojone morele i posiekaną gorzka czekoladę - delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Ciasto przelać do formy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piec około 30- 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Po wystudzeniu babkę oprószyć cukrem pudrem.