Strony

Strony

niedziela, 7 lipca 2019

TORCIK KAWOWO - CYTRYNOWY

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao 
 Masa cytrynowa:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 olejek spirytusowy cytrynowy

Nasączenie kawowe:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 ml gorącej wody
  • 2  łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 700 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Galaretka - 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.

Nasączenie - w 350 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku barmańskiego syropu o smaku wanilii. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa cytrynowa - 2 opakowania budyni śmietankowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Dobrze wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i przekroić na 2 blaty. Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć 1 część biszkoptu i nasączyć według uznania esencją kawową. Następnie wyłożyć połowę masy cytrynowej. Następnie na krem wyłożyć delikatnie drugi blat biszkopta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Wyrównać. Wstawić do lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać tężejącą galaretką cytrynową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz