Strony

Strony

niedziela, 2 czerwca 2019

CIASTO Z ORZEŹWIAJĄCĄ MASĄ SEROWĄ

Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
Masa serowa:
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 - 3  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g sera białego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Beza:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać mleko i sok wyciśnięty z cytryny, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny. Wymieszać.

Beza - białka, cukier i mąkę ziemniaczaną ubić na wysokich obrotach sztywno.  Ja osobiście wszystkie składniki naraz dodaję i ubijam na sztywno. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby piana mi się nie ubiła na sztywno.

Przełożenie:
Do tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wcześniej wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wylać masę serową i równo rozprowadzić. Następnie ubitą bezę delikatnie najlepiej punktowo wyłożyć na ciasto i delikatnie rozprowadzić. Na koniec na wierzch bezy zetrzeć pozostałą część ciasta kakaowego.
Piec 30 - 40  minut w temperaturze 175 - 200 stopni C.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz