Biszkopt wiśniowy:
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 budynie wiśniowe bez cukru 40 g lub 2 budynie wiśniowe 64 g
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej
- 1 torebka czarnej herbaty earl grey
- 200 ml gorącej wody
- 150 - 200 ml przygotowanej zimnej wody
- można dosłodzić do smaku
- 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 l mleka
- 250 g margaryny
- 1 łyżka kakao
- 1 olejek spirytusowy rumowy
- 1 słoik dżemu wiśniowego
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
- posypka waflowa np. żółta
Przygotowanie:
Biszkopt wiśniowy - Margarynę
rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do
pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do
momentu
zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko
wymieszać. Na koniec dodać przesianą
mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do
pieczenia - dokładnie
wymieszać. Do
tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać
ciasto.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Nasączenie wiśniowe - 3 torebki herbaty wiśniowej i 1 torebkę herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu mocnego naparu wyjąć wszystkie torebki herbat i rozcieńczyć napar 150 ml zimnej przygotowanej wody. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie. Można doprawić cukrem do
smaku.
Masa budyniowa czekoladowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie
margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać
do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń.
Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją herbacianą i wyłożyć cały słoik dżemu wiśniowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować 1/2 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać posypką waflową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz