Strony

Strony

sobota, 15 lipca 2017

WIENIEC DROŻDŻOWY Z WIŚNIAMI

Składniki:
Rozczyn:
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru kryształ
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 75 g margaryny
  • 100 g cukru kryształ
  • 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
  •  200 g wiśni
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:
Rozczyn - 250 ml mleka podgrzać w rondelku. Drożdże rozkruszyć i połączyć z 1,5 łyżki cukru i 3 łyżkami mąki i zalać ciepłym mlekiem. Składniki wymieszać do momentu, aż się połączą i konsystencją będą przypominać gęstą śmietanę. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.

Margarynę przełożyć do rondelka i roztopić na wolnym ogniu. Odstawić do ostudzenia.

Przesiać 500 g mąki wraz z solą do miski. Do drugiej miski wbić 3 żółtka i 1 jajko, dodać 100 g cukru, cukier waniliowy i ubić kogel mogel. Następnie do przesianej mąki wlać ubite jajka, margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Wiśnie wypłukać i wydrylować. Na koniec posypać 2 - 3 łyżkami cukru.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na koniec dodać 1 łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na owalny placek. Ciasto posmarować 3/4 roztopioną czekoladą i rozłożyć wiśnie. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć na blachę forując wieniec. Nożem zrobić nacięcia na całej roladzie. Na koniec wierzch ciasta delikatnie posmarować białkiem i obficie posypać płatkami migdałowymi.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po upieczeniu wierzch ciasta polać pozostałą czekoladą.
Przepis bierze udział w akcji "W wiśniowym sadzie".

W wiśniowym sadzie Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Mmm, ależ to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to prawda zniknął w mgnieniu oka, serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń