- 3 szklanki mąki pszennej
- 7 łyżek cukru
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 200 g margaryny lub masła
- 2 łyżki śmietany np. 18%
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g ziaren łuskanego słonecznika
- 100 - 150 g ziaren łuskanego słonecznika
- 1 jajko
100 g ziaren słonecznika drobno posiekać. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i posiekane ziarna słonecznika- wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe
kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie
zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jedno całe jajko i dodać żółtko. Wymieszać
nożem, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość
około 3 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to kwadrat o średnicy 5 cm. z ząbkami) wyciąć ciasteczka. Wierzch ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika.
Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz