Strony

Strony

sobota, 4 lipca 2015

WEEKENDOWE CIASTO KOKOSOWE

Składniki:
Ciasto:
  • 100 g zimnej margaryny
  • 125 g mąki pszennej 
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli 
Beza:
  • 60 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 1 łyżka dobrze kopiasta mąki ziemniaczanej 
Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (220 g) - można użyć innego smaku 
  • 1 łyżka wiórków kokosowych 
Przygotowanie:
Ciasto - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, wiórki i szczyptę soli - wymieszać. Dorzucić zimną margarynę. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać żółtka. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. 
Beza - Z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać. 

Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewysokiego ranta z ciasta (na około pół wysokości boku formy). Na cieście posmarować dżem, wyłożyć pianę i na wierzch obsypać wiórkami kokosowymi. 
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.

Rada:
  • w momencie gdy zagniatamy ciasto jest tłuste, ja osobiście się tym nie przejmuję i nie widzę potrzeby dodawania dodatkowo mąki. Po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche. 
  • jeśli zauważymy pod koniec pieczenia, że nasze ciasto zbytni się przyrumienia, warto przykryć je folią aluminiową 




Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Dziękuję ... nie chwaląc się nie tylko wygląda, ale smakuje obłędnie kokosem

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe to ciasto. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję serdecznie wszystkim za piękne i miłe komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tej mąki ziemniaczanej to łyżka czy łyżeczka ??

    OdpowiedzUsuń
  5. tych stopni to chyba 180 a nie 18 :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak piec w 180 stopni C, już poprawione, dziękuję za zwrócenie uwagi

      Usuń